Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон повече няма да търпи провокациите на Северна Корея, съобщават "Ройтерс", АП и "Франс прес".

Тръмп: Япония може да се защити от КНДР като закупи американско оръжие за милиарди

Тръмп: Япония може да се защити от КНДР като закупи американско оръжие за милиарди

Така американският лидер направи ясна връзка между търговията и сигурността

"Извършване на забранени ядрени опити, изстрелване на ракети, прелитащи над Япония и застрашаващи сигурността на мирното население - САЩ повече няма да търпят подобно поведение от Северна Корея", подчерта Тръмп на обща пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе по време на посещението си в Япония.

Тръмп иска по-свободна търговия с Япония, Абе настоява за натиск над КНДР

Тръмп иска по-свободна търговия с Япония, Абе настоява за натиск над КНДР

Иска да превърне САЩ в най-атрактивното място за наемане, инвестиране и развитие

Американският държавен глава за пореден път посочи, че се разглеждат всички опции за разрешаване на проблема със Северна Корея.

Тръмп подчерта, че ядрената програма на Пхенян е заплаха за цивилизования свят. "Някои казват, че реториката ми е силна, но вижте какво се случи със слаба реторика през последните 25 години", намекна американският президент.

От своя страна Шиндзо Абе коментира, че Япония подкрепя политиката на Доналд Тръмп спрямо Северна Корея. По думите му, двамата с американския президент са стигнали до единно мнение, че е възможно военно решение на проблема с КНДР.

Според него сега не е моментът за диалог с КНДР. "Необходим е максимален натиск върху Северна Корея", настоя японският премиер.

Тръмп трябва да бъде укротен с физическа сила, отсече Северна Корея

Тръмп трябва да бъде укротен с физическа сила, отсече Северна Корея

Това бил единственият начин да не извърши нещо "безразсъдно"

Абе разкри, че Япония ще засили едностранните си санкции срещу КНДР с цел да се разреши проблемът с ракетната и ядрената ѝ програма, както и въпросът с отвлечените японски граждани.

Токио ще замрази сметките на 35 частни лица и организации, уточни Абе.

По думите му, заради проблемите около Северна Корея Япония ще купува повече различни въоръжения от САЩ и с тях ще може "при нужда" да сваля севернокорейски ракети.