Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е платил "много милиони долари данъци", но имал право на амортизация и данъчни кредити, а също така настоя, че имал много малко дългове, като имал повече активи, отколкото дългове.

Тръмп отговори в поредица от публикации в профила си в "Туитър" на статия на в. "Ню Йорк Таймс", че е платил само 750 долара федерални данъци върху доходите през 2016 г. и 2017 г., след като години наред е отчитал големи загуби от своите компании.

"Платих много милиони долари данъци, но имах право, както всички останали, на амортизация и данъчни кредити", написа той в "Туитър и увери: "Имам много малък дълг в сравнение със стойността на активите."

Президентът републиканец, който ще се изправи срещу опонента си от Демократическата партия Джо Байдън във вторник вечерта за първия им телевизионен дебат преди изборите на 3 ноември, увери, че имал "забележителни активи" и се похвали с "много ВНУШИТЕЛЕН" финансов отчет.

Едва по $750 долара данъци е платил Тръмп за две години

Едва по $750 долара данъци е платил Тръмп за две години

Президентът на САЩ не е получавал доходи

Той обаче отказа да публикува данъчните си декларации, както президенти и кандидат-президенти правят от десетилетия. Тръмп твърди, че това е така, защото той в момента е одитиран от Службата за вътрешни приходи на САЩ, но агенцията заяви, че няма причина той да не може да публикува данъците си, докато е одитиран.

Тръмп има стотици милиони долари дълг на фона на хронични бизнес загуби, които използва, за да избегне плащането на данъци, съобщи "Ню Йорк таймс". Изданието казва, че се е добрало до данни за данъчни декларации, обхващащи повече от две десетилетия, за Тръмп и неговия бизнес.

Тръмп обвини "Ню Йорк таймс", че е получил данъчната информация незаконно, което вестникът отрече.

Той отхвърли информацията на "Ню Йорк таймс" като неточна.

Доналд Тръмп - добър в избягване плащането на данъци, но слаб бизнесмен

Доналд Тръмп - добър в избягване плащането на данъци, но слаб бизнесмен

Доналд Тръмп не е плащал федерален данък върху доходите в 11 от 18-те години