Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи "приятелството и партньорството на Америка" на света при дебютното си появяване пред световния бизнес елит на Световния икономически форум в швейцарския град Давос, изтъквайки: "Америка на първо място не означава самотна Америка".

"Светът става свидетел на възраждането на силна и просперираща Америка. Америка е отворена за бизнес и ние сме отново конкурентни", добави той в речта си пред Световния икономически форум.

Америка вече няма значение, Давос не се притеснява за Тръмп

Америка вече няма значение, Давос не се притеснява за Тръмп

Дестабилизиращият президент, който някога изглеждаше като екзистенциална заплаха, сега изглежда по-скоро като безобидно отклонение

"Като президент на САЩ аз винаги ще поставям Америка на първо място. Точно както лидерите на другите страни трябва да поставят своите страни на първо място", посочи още Тръмп, като отбеляза, че е дошъл в Давос, за да представи американските интереси, но също така да потвърди съществуващите партньорства.

Американският президент продължи с обобщението на стъпките, които неговата администрация е предприела, за да намали регулациите и данъците, с цел да даде тласък на икономиката и да позволи на работниците да задържат за себе си повече от парите, които печелят.

Той атакува ожесточено "хищническите" търговски практики, предупреждавайки търговските партньори, че САЩ няма да толерират нечестна търговия

По думите му, тези хищнически практики изкривяват пазарите и САЩ "повече няма да си затварят очите". 

Тръмп призова световната общност да работи заедно, за да създаде свят, който е "безопасен от изолираните режими и тероризма".

Мощни освирквания за Тръмп в Давос, след като нападна медиите

Мощни освирквания за Тръмп в Давос, след като нападна медиите

Медиите били "гнусни, покварени, злобни и фалшиви"

Държавният глава на САЩ подчертал важността да се работи в посока премахване на ядрените оръжия на Северна Корея и призова американските съюзници и партньори да предотвратят разработването на ядрени оръжия от страна на Иран.

Той добави, че светът също така е изправен пред заплахата от тероризма и трябва да си сътрудничи, за да гарантира пълния разгром на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Той обяви, че подкрепяната от САЩ коалиция от сили е извоювала почти 100 процента от територията, окупирана от ДАЕШ в Ирак и Сирия. 

Тръмп настоя, че е от изключителна важност е да се гарантира, че Афганистан няма да се превърне отново в "сигурно убежище за терористи". Той заключи по тази тема, като заяви, че САЩ "ще направят всичко необходимо" за борбата срещу глобалните заплахи.

Тръмп предлага сделка за гражданство на около 2 милиона мигранти в САЩ

Тръмп предлага сделка за гражданство на около 2 милиона мигранти в САЩ

Компромис с демократите срещу финансиране за стената с Мексико

Държавният глава на САЩ призова за замяната на остарялата американска верижна имиграционна система с такава, базирана на заслугите.

"Трябва да заменим настоящата си система на разширена семейна верига на имиграцията с основана на заслуги система за приемане, която избира новопристигащи въз основа на способността им да допринасят за нашата икономика", посочи той, добавяйки, че въпреки че има "авангардна икономика", американската имиграционна система е останала в миналото.

Коментарите на Тръмп идват само няколко часа, след като Белият дом разкри нова рамка за реформа на проблемите около имиграцията, предлагайки път за гражданство на 1,8 млн. нелегални имигранти (т. нар. "мечтатели") в замяна на 25 млрд. долара за стената по границата с Мексико.