Според нова книга на експерта по борба с тероризма Питър Берген президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил да бъдат евакуирани всички 25 млн. граждани на южнокорейската столица Сеул в момент, когато напрежението със севернокорейския вожд Ким Чен-ун беше във връхната си точка.

"Гардиън" съобщава, че Берген твърди в книгата си "Тръмп и генералите му: Цената на хаоса", че на американският президент е била показана карта на Северна и Южна Корея през 2017 г. в момент, когато Ким беше разпоредил увеличаване на ракетните изпитания.

Южна Корея обяви: Последният тест на Пхенян е бил на ракетен двигател

Южна Корея обяви: Последният тест на Пхенян е бил на ракетен двигател

Сеул е изразил "дълбоката си загриженост"

На Тръмп му е била "показана сателитна снимка на Корейския полуостров през нощта, показваща светлините на Китай и Южна Корея и тъмнината на Северна Корея между тях. Първоначално Тръмп объркал празнотата с океан. Когато му били показани ярките светлини на Сеул само на около 48 км южно от Демитализираната зона, разделяща двете Кореи, президентът попитал: "Защо Сеул е толкова близо до границата със Северна Корея?", съобщава "Гардиън", добавяйки, че "на Тръмп му е било казано, че свободата на действие на САЩ срещу Северна Корея е ограничена от факта, че артилерията на комунистическия режим може да разруши южнокорейската столица като отмъщение за всякаква атака, причинявайки масови жертви на населението му от 25 млн. души".

"Те трябва да се преместят", възкликнал Тръмп, пише Берген, добавяйки, че Пентагонът и служители по сигурността "първоначално не са били сигурни дали президентът се шегува", докато Тръмп след това повторил позицията си: "Те трябва да се преместят!"

Северна Корея постави денуклеаризацията извън преговорите със САЩ

Северна Корея постави денуклеаризацията извън преговорите със САЩ

Не било необходимо да се водят

"Гардиън" също така съобщава, че Берген пише, че Тръмп гледал "пенсионирания четиризвезден генерал Джак Кийн, интервюиран от Fox News в края на януари 2018 г., заявявайки, че американските войски, дислоцирани в Южна Корея, не трябва да вземат семействата си със себе си", което е накарало президента да каже на екипа си за национална сигурност: "Искам евакуация на американските цивилни от Южна Корея."

Президентът след това е бил посъветван, че подобен ход "ще бъде интерпретиран като сигнал, че САЩ са готови да отидат на война и ще сринат южнокорейската фондова борса... но Тръмп е игнорирал предупреждението, казвайки на екипа си: "Давайте, направете го!"

Излишно е да се казва, че и двете заповеди на Тръмп са били пренебрегнати, пише Берген.

Конфликтът между Северна Корея и САЩ може да се превърне във всеобхватна война

Конфликтът между Северна Корея и САЩ може да се превърне във всеобхватна война

Ако САЩ използват въоръжени сили, КНДР ще предприеме незабавни съответни действия