Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че неговият приоритет на срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Япония са търговските споразумения да стимулират американската икономика, докато други като китайския държавен глава Си Цзинпин отправи предупреждение за опасностите от протекционизма и заплахата, която представлява той за глобалната икономика, съобщава "Ройтерс".

Китай и САЩ водят търговска война, като намаляват очакванията, че Тръмп и Си могат да снижат напрежението, след като се срещнат утре в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака.

Администрацията на Тръмп също така има търговски спорове с Индия и Япония, с чиито държавни ръководители той се срещна по-рано днес.

Тръмп каза, че виждал подобряване на перспективите за американската търговия, дни след като разкритикува договора в областта на сигурността между САЩ и Япония и настоя Индия да отмени ответните си мита.

"Смятам, че ще имаме много големи неща, които да обявим. Много голяма търговска сделка", посочи Тръмп в началото на разговорите с индийския премиер Нарендра Моди. Американският президент не даде подробности.

Представител на Белия дом заяви, че двамата лидери са призовали екипите си да работят по взаимноизгодни търговски решения.

Тръмп също така настоя за обсъждане на опасенията на САЩ относно китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

САЩ притиснаха съюзниците си да избягват да закупуват 5G оборудване от Huawei от съображения за сигурност, и също така намекна, че това може да бъде фактор в търговско споразумение с Китай.

"Ние всъщност продаваме Huawei много от неговите части", каза Тръмп по време на срещата си с Моди, допълвайки: "Така че ще обсъждаме това и също как се вписва Индия. И ще обсъждаме Huawei."

Междувременно няколко държавни лидери предупредиха, че нарастващите търговски спорове застрашават световния растеж.

Осемте теми на Г-20

Осемте теми на Г-20

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума

"Търговските отношения между Китай и САЩ са трудни, те допринасят за забавянето на световната икономика", коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Си Цзинпин също така предупреди за протекционистките стъпки, които някои от развитите страни предприемат.

"Всичко това разрушава световния търговски ред... Това също така влияе на общите интереси на страните ни, засенчва мира и стабилността в световен мащаб", предупреди Си по време на среща на държавните ръководители на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в кулоарите на Г-20.

От своя страна Нарендра Моди, на същата среща, призова за съсредоточаване върху реформирането на Световната търговска организация (СТО), а руският президент Владимир Путин заклейми опитите за унищожаване на институцията, чието седалище е в Женева.

"Смятаме, че всякакви опити за унищожаване на СТО или за намаляване на ролята ѝ са контрапродуктивни", настоя Путин.

Ситуацията в световната икономика е тревожна, след като търговията усещала ефекта от "протекционизма и политически мотивираните ограничения", добави руският държавен глава.

Министърът на икономиката на Русия Максим Орешин заяви, че няма разбирателство за това как да се реформира системата на СТО, която според Вашингтон работи по остарели правила, въпреки че официален представител на Япония каза, че членовете на Г-20 са се съгласили с важността на реформата.

Орешин заяви, че продължават разногласията по отношение на климатичните промени, след като Тръмп изтегли САЩ от историческото Парижко споразумение за климата от 2015 г.

Тръмп, който често критикува търговските партньори на САЩ в "Туитър" и на шумни политически митинги, представи в положителна светлина развитията по отношение на търговията с Япония.

"Оценявам факта, че изпращате много автомобилни компании в Мичиган и Охайо, както и в Пенсилвания и Северна Каролина," каза Тръмп пред японския премиер Шидзо Абе, имайки предвид американските щати, критично важни за опитите му за спечелване на втори президентски мандат през следващата година.