Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че завежда съдебни дела срещу Facebook, Twitter и Google и техните ръководители Марк Зукърбърг, Джак Дорси и Сундар Пичай, твърдейки, че те цензурират потребители, информира "Аксиос".

Делата, заведени в съд в щата Флорида, идват, след като Twitter и Facebook го изритаха заради опасностите от насилие след метежа на 6 януари, при който Тръмп насъска тълпата да щурмува Капитолия. Делата са ескалация от продължаваща война, която десницата води срещу големите технологични компании, твърдейки, че интернет платформите цензурират консервативните гледни точки.

Facebook блокира профила на Тръмп за 2 години

Facebook блокира профила на Тръмп за 2 години

Той остава без достъп до социалната мрежа до 2023 г.

"Завеждам като водещ класов представител голямо дело срещу големи технологични гиганти, включително Facebook, Google и Twitter, както и техните ръководители", обяви Тръмп.

Той заяви, че иска от съда да наложи наказателни щети на технологичните компании и каза, че вероятно ще последват други дела.

"Нашето дело ще докаже, че тази цензура е незаконна, противоконституционна и напълно антиамериканска", настоя той.

Бившият президент е заплашвал с огромен брой съдебни дела през последните десетилетия, макар че много малко от тях действително бяха заведени.

Facebook и Twitter засега не са коментирали темата.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

Пандемията, социалните вълнения и президентските избори през 2020 г. представляваха нарастващ натиск от страна на обществеността за социалните мрежи да засилят начина, по който контролират съдържанието на своите платформи.

Компаниите започнаха да предприемат мерки срещу публикациите на Тръмп в средата на 2020 г., когато Twitter добави предупредителни етикети към неговите туитове, поставящи под въпрос легитимността на гласуването по пощата за президентските избори през 2020 г.

Той и други републиканци все по-често започнаха да критикуват основните технологични платформи за обслужване на либерален дневен ред и дискриминация срещу консервативните потребители, убеждение, което не беше подкрепено с доказателства. Данните показват, че дясното съдържание процъфтява онлайн. Една група изследователи от Нюйоркския университет посочиха по-рано тази година, че твърденията на десницата за цензура всъщност са форма на дезинформация.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

Нещата ескалираха, чак когато Twitter и Facebook го изхвърлиха заради ролята му в метежа на 6 януари. Twitter му наложи забрана за неопределено време, дори ако той реши да се кандидатира през 2024 г. за втори президентски мандат, а Facebook заяви, че ще остане блокиран поне до януари 2023 г.

Алтернативни платформи на масовите услуги изникнаха като страничен продукт на роптаенето на десницата срещу големите технологични компании. Parler, социална мреж с разхлабени правила относно това, което хората могат да публикуват, придоби популярност в края на 2020 г. и бързо стана обект на похвали от десницата, като сред потребителите един от най-харесваните е републиканският сенатор Тед Круз.

Тръмп: Няма да се връщам в Twitter

Тръмп: Няма да се връщам в Twitter

Бившият президент с позиция за социалните мрежи