Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп се дистанцира от адвокатка, която направи драматични твърдения за изборни измами на няколко пресконференции.

Сидни Пауъл твърдеше без доказателства миналата седмица, че електронните системи за гласуване били прехвърлили милиони гласове в полза на новоизбрания президент Джо Байдън, и каза, че той е спечелил заради "комунистически пари" от Венецуела, Куба и Китай.

Тръмп отказа да признае загуба на изборите, като направи необосновани твърдения за масови изборни измами.

Байдън спечели със значителна преднина президентските избори в САЩ.

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

"Интересни" хора са приближени на Тръмп

Предвижда се той да спечели 306 гласа в избирателната колегия на САЩ, която определя кой да стане президент - далеч над 270 електорски гласа, необходими за победа.

Вчера щабът на Тръмп излезе с изявление, в което се казва, че Пауъл "се занимава с право на своя глава" и "не е член на юридическия екип на Тръмп".

"Тя не е член на юридическия екип на Тръмп. Тя също не е адвокат на президента в негово лично качество", увериха в изявлението си адвокатите на предизборния щаб на Тръмп Руди Джулиани и Джена Елис.

В изявление за CBS Пауъл отбеляза, че разбира изявлението на Джулиани и Елис и че скоро щяла да заведе дело във връзка с необоснованите си твърдения за изборни измами.

В Републиканската партия притискат Тръмп да приеме загубата от Байдън

В Републиканската партия притискат Тръмп да приеме загубата от Байдън

Крис Кристи и Лиза Мърковски

Публикация в "Туитър" от Тръмп по-рано този месец я посочи изрично като част от екипа, имайки предвид нея като един от неговите "прекрасни адвокати и представители".

И Джулиани, и Елис присъстваха на пресконференцията в четвъртък заедно с Пауъл, където тя каза, без да предостави доказателства, че електронните системи за гласуване са прехвърлили милиони гласове в полза на Байдън и че той също така бил спечелил благодарение на "комунистически пари".

Други странни твърдения, които тя направи без доказателства, са, че тя е имала дело за изборни измами в Джорджия и че жалбата, който тя се надява да внесе в съда по казуса, щяла да бъде "библейска" и "ще взриви" Джорджия.

Победата на Байдън в Джорджия беше официално удостоверена от държавния секретар на щата от Републиканската партия Брад Рафънспъргър след повторното преброяване на гласовете в щата.

Пауъл каза също, че някои софтуерни програми за изборите били създадени по указание на покойния венецуелски президент Уго Чавес и че гласове за Тръмп вероятно са били прехвърлени в полза на новоизбрания президент Джо Байдън.

Пауъл е консервативен активист и бивш федерален прокурор.

Боя за коса потече от потящия се Руди Джулиани на поредна странна пресконференция

Боя за коса потече от потящия се Руди Джулиани на поредна странна пресконференция

Докато адвокатът на Тръмп се потеше пред журналисти

Джулиани също неколкократно е правил необосновани твърдения, заявявайки без доказателства, че изборните измами са наклонили изборите в полза на Байдън.

В четвъртък той заяви, че гласове са били броени в Германия и Испания, включително от съдружници на левия президент на Венецуела Николас Мадуро - твърдение, което е абсолютна лъжа.

Той също така твърди, че машини, използвани за преброяване на гласове, били собственост на демократите, намеквайки, че те са пристрастни. Dominion Voting Systems казват, че са безпартийни и не са собственост на висши членове на Демократическата партия.

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, известен приближен на Тръмп, нарече юридическия екип на американския президент "национално смущение".