Важен съюзник на президента на САЩ Доналд Тръмп го прикани да прекрати опитите си да не признава загубата си от Джо Байдън на президентските избори в САЩ.

Бившият губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи нарече правния екип на президента "национално смущение".

Тръмп отказа да признае загубата си на изборите, като направи необосновани твърдения за масови изборни измами.

Тръмп бесен след отхвърления иск в Пенсилвания

Тръмп бесен след отхвърления иск в Пенсилвания

Отново обвини в измама и политизиране

Мнозина републиканци подкрепиха неговите съдебни опити, ала малък, но нарастващ брой публично изказват критики и несъгласие.

В събота Тръмп претърпя голям удар в Пенсилвания, след като съдия отхвърли иск от предизборния му щаб, който направи опит да бъдат обявени за невалидни милиони гласове, подадени по пощата в ключовия щат.

В остра присъда съдия Матю Бран постанови, че на съда са му представени "изопачени правни аргументи без основание и спекулативни обвинения".

Този ход проправя пътя за Пенсилвания да удостовери по-късно днес победата на Байдън - избраният президент от Демократическата партия води с повече от 80 000 гласа в щата.

Предизборният щаб на Тръмп обаче обжалва решението.

Съдът в Пенсилвания отхвърли иск на Тръмп за анулиране на милиони гласове

Съдът в Пенсилвания отхвърли иск на Тръмп за анулиране на милиони гласове

Без фактически доказателства...

Очаква се Байдън да победи Тръмп с 306 на 232 гласа в избирателната колегия на САЩ, която определя кой да стане президент - далеч над 270 електорски гласа, които му трябват, за да спечели.

Говорейки пред ABC, Крис Кристи подчерта: "Честно казано, поведението на юридическия екип на президента беше национално смущение."

Той каза, че лагерът на Тръмп често обсъждал изборни измами "извън съдебната зала, но когато влязат в съдебната зала, те не пледират за измами и не твърдят за измами".

"Бях привърженик на президента. Два пъти гласувах за него. Но изборите имат последствия и не можем да продължим да се държим така, сякаш тук се е случило нещо, което не се е случило", натърти Кристи. 

И Мичиган отхвърли претенциите на Тръмп за изборите

И Мичиган отхвърли претенциите на Тръмп за изборите

Въпреки че щатът е управляван от републиканци...

Кристи беше първият губернатор, който подкрепи Тръмп като кандидат за президент през 2016 г. Той също така помогна за подготовката на американския президент за дебатите му с Байдън по-рано тази година.

Той специално разкритикува Сидни Пауъл, адвокатка, която се появи с правния екип на Тръмп по време на пресконференция в четвъртък, и която без да предостави доказателства, заяви, че електронните системи за гласуване прехвърлили милиони гласове за Байдън и че той също така спечелил благодарение на "комунистически пари" от Венецуела, Куба и Китай.

Но вчера предизборният щаб на Тръмп излезе с изявление, с което се дистанцира от Пауъл, заявявайки, че "тя практикува право от свое име" и не била член на правния екип на Тръмп.

Защо Рудолф Джулиани участва в мръсната игра на Тръмп?

Защо Рудолф Джулиани участва в мръсната игра на Тръмп?

С все по-абсурдни твърдения атакуват изборите...

Публикация на Тръмп в "Туитър" по-рано този месец я посочи изрично като част от екипа му.

Междувременно сенаторката от Републиканската партия Лиза Мърковски призова администрацията на американския президент Доналд Тръмп да започне процеса по предаване на властта на Джо Байдън.

"Време е да започнем пълния и официален процес на предаване (на властта, б. р.)", написа Мърковски в "Туитър".

Сенаторката отбеляза, че Тръмп е имал възможност да оспори резултатите от изборите и досега съдилищата са признали твърденията му за несъстоятелни.

Тя също така нарече опитите за оказване на натиск върху щатски законодатели да променят резултатите от гласуването "безпрецедентни и в противоречие с демократичния процес".

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

"Интересни" хора са приближени на Тръмп