Законодателите в Мичиган отхвърлиха опита на Доналд Тръмп да оспори резултатите от президентския вот в щата, където избраният президент Джо Байдън постигна обрат и победи.

След среща с Тръмп двама високопоставени републиканци - лидерът на мнозинството в Сената на Мичиган Майк Шърки и председателят на местната Камара на представителите Лий Четфийлд, заявиха, че ще следват стандартната процедура, предаде Би Би Си.

По-рано се появиха публикации, че Тръмп оказва натиск върху републиканците от Мичиган да пренебрегнат вота на избирателите и да назначат в Избирателната колегия електори, които да гласуват за него, вместо за Байдън. По принцип съществува законова възможност местните законодатели да назначат електори по совя преценка, но това е възможно само ако избирателите не са излъчили победител.

Лидерите на републиканците от Мичиган обаче не смятат да поставят под съмнение победата на Джо Байдън.

По-рано в щата Джорджия, където също управлява републиканско мнозинство, след повторно преброяване на гласовете, официално беше сертифицирана победата на Байдън. Държавният секретар на щата, който е сред привържениците на Тръмп, потвърди, че действащият президент е загубил вота в Джорджия. "Числата не лъжат", заяви той.