Американският президент Доналд Тръмп разкритикува остро решението на федералния апелативен съд в Сан Франциско срещу възстановяването на указа му за забрана за пътуване и имиграция, наричайки го "позорно решение", съобщава "Асошиейтед прес".

Припомняме, първоначално първоинстанционен съд наложи забрана на указа на Тръмп, който забранява на хора от 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население да влизат в САЩ за 90 дни, докато бежанци от тези страни нямаха право да влизат за период от 4 месеца. След това решението на съда беше обжалвано от правосъдното министерство, като жалбата беше отхвърлена в четвъртък от апелативния съд в Сан Франциско. 

Тръмп се позовава на федерален закон, който изброява подробно случаите, в които ограниченията върху имиграцията, наложени от президента, са допустими.

Тръмп: Ще се видим в съда

Тръмп: Ще се видим в съда

Сигурността на нацията била в опасност

В публикация в "Туитър" Тръмп цитира статия на Бенджамин Уитс, който е главен редактор на блог на правна тематика.

В блога се изтъква, че "забележителното е, че в цялото становище (на апелативния съд), той не се притеснява дори да цитира този статут".

Заключението на Тръмп е следното: "Позорно решение!"

Вчера американският президент заяви, че не смята, че единодушното решение на съда не подкопава правомощията му и написа в отговор в "Туитър": "ЩЕ СЕ ВИДИМ В СЪДА, СИГУРНОСТТА НА НАШАТА СТРАНА Е В ОПАСНОСТ."