По време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров американският президент Доналд Тръмп е заявил, че след като е уволнил "смахнатия" директор на ФБР Джеймс Коми, голям товар е паднал от гърба му, предаде Би Би Си.

През седмицата получихме нови доказателства за това, че Тръмп е уволнил Коми заради разследването на руската намеса в изборите, посочва кореспондентът на Би Би Си за Северна Америка Антъни Зуркър.

"Доналд Тръмп нарече разследването "лов на вещици", но журналистите току-що намериха димящ котел и метли, скрити в килера", отбелязва Зуркър.

Вече е официално: Тръмп издава тайни на Кремъл

Вече е официално: Тръмп издава тайни на Кремъл

Американският президент дори се похвали с това...

Според публикация на в. "New York Times", позована на източник от Белия дом, Тръмп е казал пред руските официални лица: "Току-що уволних директора на ФБР. Той е луд, просто се е смахнал."
В статията се посочва, че служител на администрацията е прочел пред вестника стенографски бележи от срещата в Овалния кабинет между Тръмп и Лавров. Достоверността на стенограмата е потвърдена от втори източник.

"Самият аз не съм разследван." - е казал още президентът на САЩ пред руските представители.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър не е опровергал достоверността на изтеклата информация.

Щабът на Тръмп е имал най-малко 18 неразкрити контакта с руснаци

Щабът на Тръмп е имал най-малко 18 неразкрити контакта с руснаци

18-те контакта са осъществени между април и ноември 2016 г.

Срещата вече стана повод за скандал заради секретната информация от израелските спецслужби, предадена от Тръмп на Лавров, въпреки указанията от Тел Авив тя да не бъде споделяна с трети страни.
Тръмп прие Лавров на 10 май - ден след уволнението на Коми. На разговорите присъстваше и руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, уличен като основна фигура в руската интервенция в помощ на Тръмп по време на кампанията за президентските избори.

Самият Тръмп призна, че е уволнил Коми заради това, че е отказал да прекрати разследването за сговор между неговия изборен щаб и агенти на Кремъл, посочва Би Би Си.

Фактът, че доказателството идва в резултат на срещата с руски дипломати, единият от които е сред основните обекти на разследването, придава още по-голяма пикантност, коментира Антъни Зуркър.

"Но това още не е всичко: изглежда сега разследването ще се заеме не само с бившия съветник (Майкъл Флин) или шефа на предизборния щаб на Тръмп (Пол Манафорт), а с лице, което е на висок пост в Белия дом. Ако това действително е така, значи е въпрос на време да бъдат разпратени призовки за съда и цялата администрация да се озове в обсадно положение." - прогнозира кореспондентът на Би Би Си.