Доналд Тръмп ще каже пред Конференцията за консервативно политическо действие във Флорида тази седмица, че той е човекът, който ще пресуши блатото във Вашингтон като "вероятен кандидат на републиканците през 2024 г."

Тръмп ще се изкаже пред конференцията в неделя, като неговата тема ще е бъдещето на Републиканската партия. Днес, позовавайки се на анонимни източници, новинарският сайт Axios съобщи за плана му да се бори за втори президентски мандат.

Цитиран е неназован "дългогодишен съветник", който е казал, че речта на Тръмп ще бъде "демонстрация на сила" с посланието: "Може да нямам "Туитър" или Овален кабинет, но все още съм натоварен с отговорността".

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ нанесе тежък удар на Тръмп за данъчните декларации

Върховният съд на САЩ откри пътя пред прокурор от Ню Йорк сити да се сдобие с данъчните декларации

От своя страна назован източник, близкият съветник Джейсън Милър, е казал: "Тръмп на практика е Републиканската партия. Единствената пропаст е между вътрешните хора във федералното правителството и обикновените републиканци в цялата страна. Когато атакувате президента Тръмп, вие атакувате обикновените републиканци."

Хиляди напуснаха партията след щурма срещу Капитолия на 6 януари, който Тръмп подбуди в опита си да отмени загубата на изборите, която той не призна, и при който загинаха петима души, включително полицай.

Но социологическите проучвания сред останалите в партията показват, че бившият президент има сериозна преднина пред редица потенциални кандидати през 2024 г., подкрепящи го и не подкрепящи го, на националните първични избори.

Тръмп с първа публична изява на 28 февруари

Тръмп с първа публична изява на 28 февруари

Ще говори по време на годишната конференция на Консервативната кампания за политически действия в Орландо

Десетима републиканци в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласуваха за импийчмънт на Тръмп за втори път заради метежа в Капитолия, а седем сенатори гласуваха с демократите за осъждането му. Не достигнаха 10 гласа за необходимото мнозинство, но той се превърна в най-двупартийния импийчмънт в историята на страната.

Републиканците, които се обърнаха срещу Тръмп, бяха подложени на порицание от щатските формации на партията.

Хватката на Тръмп върху партията е очевидна. В неделя ключов член на ръководството на партията в Камарата на представителите, Стив Скалис, многократно отказваше да каже, че Тръмп е загубил изборите или носи отговорност за щурма на Капитолия.

Скалис обяви пред ABC News, че е посетил Тръмп в Мар-а-Лаго, неговото голф имение във Флорида.

Тръмп: Няма да се връщам в Twitter

Тръмп: Няма да се връщам в Twitter

Бившият президент с позиция за социалните мрежи

"Забелязах, че той беше много по-спокоен, отколкото през четирите си години в Белия дом", отбеляза той и допълни: "Той все още държи много на тази страна и на посоката на нашата страна. Но знаете ли, това беше разговор повече за това какво прави сега и какво... планира да прави и какво прави семейството му."

Axios цитира неназован източник, който е казал, че някои потенциални претенденти за изборите през 2024 г. са потърсили одобрението на Тръмп. Той също така е посочил, че бившият президент, който ще бъде на 78 години в деня на изборите и е изправен пред значителни съдебни заплахи, след като напусна Белия дом, може да планира да залъже партията, но в крайна сметка да не се кандидатира.

Средствата, събрани около лъжата на Тръмп за неговото очевидно поражение на изборите от Джо Байдън, което било резултат от измама, може да се вложат във финансиране на първични избори.

Тълпите на консервативната конференция първоначално бяха подозрителни към Тръмп, но с евангелски плам прегръщат неговите пърформанси.

Според източника на Axios: "Подобно на 2016 г., отново поемаме към Вашингтон."

Тръмп мълчи за изборите 2024 година, те все още са далече ...

Тръмп мълчи за изборите 2024 година, те все още са далече ...

В първите си интервюта след напускането на Белия дом