Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели и събранието в щата Айдахо в събота, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп води с 84% от гласовете на групата, а неговият опонент, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли печели 13%.

Тръмп, който също спечели събранието в Мисури през уикенда, е категоричният фаворит преди националните състезания в Супер вторник. Щатите, които ще участват във вторник, 5 март, са Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Върмонт и Вирджиния.

Освен това Тръмп спечели и повече делегати на конгреса на Републиканската партия в щата Мичиган и събранието в щата Мисури, проведени в събота.

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в Мичиган

Войната в Газа беляза гласуването на демократите

В същото време в някои щати бяха подадени молби Тръмп да бъде спрян от участие. 

Последно, в края на февруари, окръжният съдия на окръг Кук Трейси Портър го отстрани от бюлетината за първичните президентски избори на републиканците в Илинойс заради действията му, свързани с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., като нападението може да се приравни към метеж.

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн. Тръмп обжалва.

Бунт на държавно ниво е стара законодателна практика за остраняване на кандидат за президент, която не е била използвана от Гражданската война насам.

Срещу Тръмп се водят и многобройни дела, по някои от които той получи вече присъди. Въпреки всичко, той остава фаворит за номинацията в партията.