Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред митинг в щата Монтана, че САЩ ще "спечелят търговската война, защото ние държим всички козове".

Той повтори, че уважава китайския президент Си Цзинпин, но администрацията му се стремяла към честни и реципрочни търговски споразумения.

Той също така повтори, че ще бъдат наложени нови мита върху китайски стоки, макар че не е дал повече подробности.

Тръмп въвежда митата върху китайския внос от петък в полунощ

Тръмп въвежда митата върху китайския внос от петък в полунощ

Първият изстрел от търговската война с Пекин…

От своя страна китайското министерство на търговията заяви, че е "принудено да предприеме необходима контраатака", след като наложените от САЩ мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара влязоха в сила в полунощ.

От китайското ведомство обвиниха САЩ за започването на "най-голямата търговска война в икономическата история".

"Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига", се казва в изявлението на Министерството на търговията в Пекин.

Митата засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове.

Тръмп също така се обяви в защита на американската агенция, отговаряща за имиграцията и митниците, като посочи, че "те ни защитават и ние ги защитаваме". Агенцията беше разкритикувана за ролята си в прилагането на политиката на "нулева толерантност" на границата с Мексико и разделянето на деца на нелегални имигранти от техните семейства. Някои конгресмени от Демократическата партия призоваха за отмяната на политиката, което предизвика остър ответ от страна на Тръмп.

Китай удря с мита стоки от САЩ за 34 млрд. долара

Китай удря с мита стоки от САЩ за 34 млрд. долара

"Нашите мерки са реципрочни"