Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да въведе новите мита върху китайските стоки от петък, след полунощ, съобщава електронното издание msn, като отбелязва, че това ще бъде първият изстрел във войната между двете най-големи икономики в света.

Митата върху китайските стоки, чийто ефект се изчислява на 34 милиарда долара, ще влязат в сила от 0:01ч. вашингтонско време. Този акт бележи нова фаза в конфликта, която ще донесе щети. Тя ще се отрази неблагоприятно на пазарите и ще застраши икономическия растеж в глобален план, отбелязва изданието.

Китайската страна, която обяви, че ще реагира с насрещни мерки, зае изчакваща позиция по отношение на действията на Тръмп. Властите в Пекин посочват, че не искат да бъдат в ролята на агресора. Затова реципрочни такси върху американските стоки ще бъдат въведени, след като влязат в сила митата на Вашингтон върху китайския внос.

САЩ „откриха огън” по света, предупреди Китай

САЩ „откриха огън” по света, предупреди Китай

Пекин веднага ще отговори на мерките на САЩ

Някои инвеститори отбелязват, че може би започва търговска война, която ще придобие световен мащаб. Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана, алуминий, слънчеви панели и перални машини.