Кампанията за изкореняване на фашизма в Европа е мрачно напомняне за цената на свободата, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп, 75-годишнината от края на Втората световна война.

"Кампанията за изкореняване на фашизма в европейския военен театър е мрачно напомняне за цената на свободата. Повече от 30 милиона животи бяха изгубени и десетки милиони бяха разрушени по време на войната. Повечето от жертвите в Европа бяха цивилни, включително 6 милиона евреи и милиони други от Полша и бившия СССР. Съединените щати също претърпяха невероятни загуби", се казва в съобщение на Тръмп, публикувано от Белия дом.

Щайнмайер: Победата над нацизма преди 75 г. е "ден на признателност" за германците

Щайнмайер: Победата над нацизма преди 75 г. е "ден на признателност" за германците

Думите на Щайнмайер напомнят на речта на Рихард фон Вайцзекер от 1985 г.

"Преди 75 години последните остатъци от нацисткия режим безусловно се предадоха на силите на съюзниците, което бележи края на Втората световна война в Европа. Днес ние възпяваме силите на свободата, които победиха тиранията и излязоха победители в тази колосална борба."

"Присъединявам се към всички американци в чест на нашите смели воини за доблестната им служба и саможертвата през Втората световна война По-малко от 400 хиляди от 16 милиона американци, които служиха във въоръжените ни сили по време на Втората световна война, остават с нас и днес".

"Тяхното поколение, велико поколение, никога няма да бъдат забравено. Ние сме вечно благодарни за техният неизмерим принос за успеха и просперитета на нашата страна", обясни Тръмп.

"Днес, когато мислим за 75-годишнината от победата във Втората световна война в Европа, на нас ни се напомня, че няма нищо по-важно от решителността на американския дух. През последните няколко месеца страната ни беше изправена пред сериозно изпитание по време на пандемията с коронавируса. Но точно както и много пъти преди това Америка ще печели, а ние ще излезем от това като по-силна и обединена страна".

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Маас: Германия е отговорна за ВСВ и Холокоста

Германия знае своето минало и изразява ясна позиция срещу "безсрамния начин" за пренаписване на история