Руски политици и експерти коментираха решението на Държавния департамент за закриване на консулството на САЩ във Владивосток и спиране на работата на представителството в Екатеринбург.

Сенаторът в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Алексей Пушков определи това решение като политическо.

"Спестяване на 3,2 млн. долара - това е смешно", пише той в "Телеграм".

САЩ спира работа в две консулства в Русия

САЩ спира работа в две консулства в Русия

Затворят консулството във Владивосток и преустановяват дейността на консулството в Екатеринбург

Според сенатора Вашингтон наистина имал проблеми с икономиката, но не до такава степен, че да затвори консулствата. Освен това Пушков видя в действията на САЩ признаци за ограничаване на отношенията между страните и преход на американските власти към "ледена война" с Русия.

От своя страна Леонид Слуцки, който е председател на Комисията по външните работи към Държавната дума (долната камара на руския парламент), заяви, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео бил в "агония и треска". Това по думите на руския депутат се доказвало не само от затварянето на дипломатически представителства, но и от включването на Русия от Държавния департамент сред враговете на САЩ.

"Агресивната политика не се отприщва от Москва, а от подобни господа от Вашингтон", написа Слуцки в "Туитър".

Помпео обяви Русия за враг на САЩ

Помпео обяви Русия за враг на САЩ

Китай пък бил "екзистенциална" заплаха за САЩ

Виктор Супян, ръководител на научното направление на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, смята, че американците проявяват незаинтересованост от близък дипломатически диалог.

"Затварянето на консулствата е само показател за това състояние. Вече не виждам нищо специфично, тъй като ответни мерки - затварянето на наши консулства в Америка - те не поискаха от Русия", коментира експертът пред радиостанцията "Говорит Москва".

Супян е уверен, че Русия няма да предприеме огледални мерки, тъй като се нуждае от консулства в САЩ. Според него това просто не е целесъобразно.

По-рано стана известно за затварянето на американското генерално консулство във Владивосток и спирането на работата на представителството в Екатеринбург. Както обясниха от Държавния департамент на САЩ, това е необходимо, за да се гарантира безопасността на операциите на американските дипломатически мисии. Отбелязва се, че не се планират действия по отношение на руските мисии в САЩ.

Посолството на САЩ в Москва заяви, че решението се дължи на необходимостта да се оптимизира работата на американските дипломатически мисии в Русия. Държавният департамент смята, че затварянето на консулството във Владивосток ще спести 3,2 млн. долара годишно.