Съд в Индия постанови смъртни присъди за трима души, признати за виновни за участие в атентатите през 2003-та година в Мумбай, съобщи БиБиСи. Жертва на взривовете тогава станаха над 50 души.

Най-тежкото наказание са получили Ханеф Сауед, неговата съпруга Фахмееда, както и Ашрат Ансари. Всички те са уличени в подготовка на смъртните атаки, както и участие в терористични заговори за нападения в други страни. Присъдата ще бъде изпълена чрез обесване.

Тримата осъдени са поддържали връзка с базираната в Пакистан ислямистката групировка "Лашкар е тайба". Припомняме, това е и групировката, която пое отговорност за атентатите отново в Мумбай

 в началото на декември миналата година.
При серията от нападения тогава в луксозните хотели „Тадж Махал" и „Оберой", жп. гара и ресторанти в индийския град загинаха 179 души.

При произнасянето на присъдите тримата не са реагирали. БиБиСи допълва, че адвокатите на осъдените ще обжалват издадените присъди. Те ще настояват за замяна на днешното решение на съда с присъда от доживотен затвор.
Сред изтъкнатите от защитника на Фахмееда аргументи за това е че тя е „бедна, необразована жена, която е била принудена от мъжа си да вземе участие в подготовката на атентатите".

Смъртното наказание се прилага доста рядко в Индия. Често то бива отложено за неопределен период от време или се заменя с по-лека присъда като доживотен затвор, коментира медията.