Шведската полиция получи три искания за провеждане на демонстрации в Стокхолм и Хелзингборг с изгаряне на религиозни книги. Една от тях е за акция за изгаряне на Корана пред джамията в Стокхолм, която организаторите искат да се проведе "възможно най-скоро", съобщи телевизионният канал SVT, цитиран от ТАСС.

Петдесетгодишната жена, която го е подала, е казала на кореспондента на канала, че след демонстрацията миналата седмица, която се проведе и близо до столичната джамия, тя решила самостоятелно да организира нова акция. Според нея протестите срещу Швеция, предизвикани от изгарянето на свещената книга на мюсюлманите, са несправедливи.

В друго искане, за 15 юли, става дума за изгарянето на Тората и Библията пред израелското посолство. Подалият заявлението, 30-годишен гражданин, иска да проведе тази акция в отговор на изгарянето на Корана миналата седмица и като "символично събиране в името на свободата на словото".

Третото заявление е за разрешение за изгаряне на религиозни текстове на 12 юли в центъра на Хелзингборг. То е подадено от частно лице. Какво точно се планира да бъде запалено, все още не е ясно.

"Според нас може би това не е насочено срещу конкретна религия, а е неразделна част от прилагането на свободата на словото и дискусията, която сега се води за това", каза Матиас Сигфридсон, началник на северозападния отдел на полицията в провинция Сконе.

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

Папа Франциск "гневен и отвратен" от изгарянето на Корана в Швеция

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите"