Папа Франциск заяви, че изгарянето на свещената книга на мюсюлманите - Коранът, го е разгневило и отвратило, съобщава "Ройтерс".

Той осъди и отхвърли разрешаването на този акт като форма на свобода на словото.

"Всяка книга, считана за свята, трябва да бъде уважавана, за да бъдат уважавани и онези, които вярват в нея", подчерта папата в интервю за вестника на Обединените арабски емирства "Ал Итихад". "Чувствам се ядосан и отвратен от тези действия".

"Свободата на словото никога не трябва да се използва като средство за презиране на другите и допускането на това се отхвърля и осъжда", категоричен бе главата на Римокатолическата църква.

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Изгарянето на Корана в Швеция разгневи мюсюлманските страни

Всяко умишлено увреждане или проява на неуважение към него се счита за обидно

Миналата седмица мъж скъса и изгори Коран в шведската столица Стокхолм. Последва остра реакция от няколко държави, включително Турция, на чиято подкрепа Швеция разчита, за да получи членство в НАТО.

Въпреки че шведската полиция отказа няколко искания за провеждане на демонстрации срещу Корана, съдилищата отхвърлиха тези решения с мотива, че те нарушават свободата на словото.

Вчера група от 57 имюсюлмански държави настоя за колективни мерки за предотвратяване на актове на оскверняване на Корана и подчерта, че международното право трябва да се използва за прекратяване на религиозната омраза.

Масов протест в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Масов протест в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Протестиращите искат скъсване на отношенията с Швеция