Властите в Черна гора в събота обявиха тридневен национален траур за десетте жертви на въоръженото нападение, извършено ден по-рано в Цетине, съобщи АП. 

Стрелба в старата черногорска столица Цетине, има жертви

Стрелба в старата черногорска столица Цетине, има жертви

Стрелецът също е мъртъв, загинали са 11 души, 6 са ранените

Припомня се, че сред 10-те души, убити при атаката, има и две деца. 34-годишният извършител Вук Борилович според полицията наскоро е показал "промяна в поведението".

Нападателят е използвал ловна пушка, за да застреля първо две деца на 8 и 11 години и майка им, които са живели като наематели в къщата му в квартал Медовина в западния град Цетине. След това той е излязал на улицата и произволно стрелял по още най-малко 13 души, седем от които смъртоносно.

Поне шестима ранени са в болница в тежко състояние. 

Стрелецът беше застрелян по-късно след престрелка с полицията. 

Прокурорът, координиращ разследването, Андрияна Настич, каза пред журналисти в петък, че стрелецът е бил убит от случаен минувач и че сред ранените има полицай. Тя каза, че девет от убитите са починали на място, а двама са починали в болница.

Полицията, разследваща буйството, излезе с изявление в събота, в което се казва, че все още не е ясно какво е мотивирало стрелеца - идентифициран само с инициалите си, В.Б.

Дузина убити при стрелбата в Черна гора

Дузина убити при стрелбата в Черна гора

Разкриха допълнителни подробности от инцидента

Но хора, близки до нападателя, са съобщили, че наскоро той е започнал да проявява "промяна в поведението, но нищо не е показвало, че може да извърши подобно престъпление".

Нападателят е имал уговорка за преглед при психиатър, но е вилнял преди това.