Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи във вторник, че най-малко трима души са загинали, а 22-ма са били ранени при руски ракетен удар по източния украински град Краматорск.

Това съобщи АП.

При ударите са нанесени сериозни щети на ресторант и търговски район в центъра на града. Твърди се, че още хора са затрупани под отломките, като в момента се провеждат спасителни операции. Службите за сигурност подпомагат службите за спешна помощ на място и улесняват евакуацията на пострадалите, потвърди министерството.

На 28 юни сутринта властите съобщиха, че жертвите на удара вече са се увеличили до осем души.

Местните власти също така подчертаха, че ракетата е попаднала в район, гъсто населен с цивилни граждани.

Жертви и ранени при руска атака с касетъчни бомби срещу Краматорск

Жертви и ранени при руска атака с касетъчни бомби срещу Краматорск

Двама души са загинали, а десетима са пострадали

"Само преди половин час две ракети удариха град Краматорск. Това е центърът на града. Това бяха обществени места за хранене, претъпкани с цивилни граждани", подчерта областният управител Павло Кириленко.

Ръководителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко заяви, че окупаторите са обстрелвали Краматорск в 19:30 ч. "Сред ранените има едно дете и трима чужденци", каза той.

"По предварителна информация под развалините на пицарията все още има хора - спасителната операция продължава. Спасителите са разположили оперативен щаб на мястото на инцидента, работи и полицията. На ранените се оказва необходимата медицинска помощ", съобщи той.

От националната полиция информират, че една ракета е попаднала в кафене в центъра на Краматорск, където е имало клиенти. Сградата се е срутила и отломките се разчистват. Втората ракета е поразила частен сектор в село Беленкое. По предварителни данни обитателите са ударени с две ракети С-300.

Атаката срещу жп гарата в Краматорск през април 2022 г. бе една от най-смъртоносните, насочени срещу цивилни във войната на Кремъл срещу Украйна. Ударът бе насочен към гарата, която беше пълна с граждани, които чакаха евакуация.