Съдът за военни престъпления на Босна и Херцеговина произнесе присъди срещу трима обвиняеми в навечерието на новата година, предаде Southeast European Times.

Недо Самарджич, Драган Дамянович и Никола Андрун получиха съответно по 24, 20 и 13 години затвор за престъпления, извършени по време на конфликта в Босна и Херцеговина. Това са най-строгите присъди, издавани досега.

На 13 декември Самарджич бе признат за виновен за това, че е арестувал няколко босненки, включително и две малолетни и ги е малтретирал сексуално. Той и други членове на босненско-сръбската армия са държали жертвите в плен в къща близо до Фока и са ги изнасилвали ежедневно.

Дамянович бе признат за виновен за участие в мащабни и системни нападания, извършвани от армията на Република Сръбска върху босненското население в община Вогошча. През септември 1992 г. той нахлул в къщата на семейство, измъчвал ги и след побой изнасилил жената. Съпрузите са свидетелствали на процеса. През януари 1993 г. Дамянович изрязал кръст на челото на арестувания Мийо Абаз, който също е дал показания, описвайки подробно мъчението.

Андрун, който е бил заместник-командир на лагера "Габела" в община Чаплина и член на Хърватския съвет за отбрана, бе осъден за изтезания, участие в изтезания и нечовешко поведение. Той бе признат за виновен в участие във физически и психически тормоз на арестуван в полицейското управление в Чаплина.

Според защитата на Андрун, присъдите са били несправедливи. "Наказанието е прекалено сурово, тъй като свидетелите на защитата - 27 души - и също някои от свидетелите на обвинението не успяха да установят, че Андрун е бил заместник-командир на лагера "Габела"", заяви адвокатът на защитата Хамдо Куленович.

Представители на "Жени, жертви на войната" обаче заявиха, че са доволни от присъдите.