Вечерта на 22 февруари руските войски са атакували Одеска област с безпилотни самолети тип "Шахед", съобщава УНИАН. Има данни за ранени. 

Няколко часа в района е продължила въздушната тревога.

Началникът на Одеското регионално военно управление Олег Кипер говори за последствията от вражеската атака. По думите му пожар е избухнал в обект на гражданската инфраструктура в Одеса.

Медвдев се закани на Одеса и Киев

Медвдев се закани на Одеса и Киев

Увереността на Москва нараства

Трима станаха загиналите тази нощ в Одеса, след като руски дрон успя да преодолее противовъздушната отбрана и нанесе удар по търговски обект в черноморското пристанище. Първоначално украинските служби за един загинал човек, но по-късно под развалините бяха открити телата на още двама души.

Ударът на дрона освен разрушения е предизвикал и пожар.

Спасителните групи са извадили от развалините една жена, служител на охраната на обекта.

Освен атаката към Одеса, местните власти съобщиха и за попадение на дрон камикадзе в Днепър - засегната е многоетажна кооперация. Пострадали са четирима души, като спасителната операция продължава и в момента. Вероятно е броят на пострадалите да се увеличи.

Руските войски ще навлязат много по-навътре в Украйна, като превземат южния град Одеса и може дори един ден да настъпят към столицата Киев, каза по-рано бившия руски президент Дмитрий Медведев.

"Къде трябва да спрем? Не знам", каза Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в интервю за руски медии. "Ще трябва да работим много здраво и много сериозно".

"Ще бъде ли Киев? Да, вероятно трябва да бъде Киев. Ако не сега, то след известно време, може би в друга фаза от развитието на този конфликт."

Руските войски бяха отблъснати от Киев през първите седмици на широкомащабната война, която Путин започна през февруари 2022 г. Те не представляват текуща заплаха за украинската столица, въпреки че тя често е подлагана на ракетни и дронови атаки.

Но коментарите на Медведев изглежда отразяват нарастващото доверие в Москва относно хода на конфликта. В навечерието на своята втора годишнина украинските сили са числено превъзхождани от руските, а голям нов пакет от помощ за Киев беше задържан в Конгреса на САЩ.

Медведев каза, че Русия също иска да превземе черноморското пристанище Одеса.

"Одеса, върни се у дома. Чакаме Одеса в Руската федерация заради историята на този град, какви хора живеят там, на какъв език говорят. Това е нашият руски, руски град", каза Медведев.

Ирански дронове атакуват Одеса и Харков
Обновена

Ирански дронове атакуват Одеса и Харков

Русия продължава с натиска