Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в петък, че е необходим ясен план за действие, преди каквато и да е мисия за подпомагане на Хаити да продължи напред, съобщи "Ройтерс".

Той направи изявлението ден, след като неговото правителство изпрати делегация, за да оцени хуманитарната криза и кризата със сигурността в карибската нация.

"Много съм доволен, че има такъв интерес от страна на карибските страни да бъдат част от всяко решение, каза Трюдо пред репортери в Уинипег. Но, разбира се, преди да установим каквато и да е мисия, трябва да видим ясен план за действие."

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

Срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза, като блокираха достъпа до ключов терминал за гориво

Нито Трюдо, нито министърът на отбраната, който също участва в пресконференцията, не са отговорили на въпроса дали Канада желае да разположи своите въоръжени сили като сигурност в мисия в Хаити.

"Трябва да разполагаме с цялата информация, преди да вземем решение", каза министърът на отбраната Анита Ананд, като изглежда остави вратата отворена за тази възможност.

Припомняме, че по-рано през октомври Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата. 

Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза, като блокираха достъпа до ключов терминал за гориво. Това заяви посланикът на Хаити в Съединените щати. 

ООН призова света да помогне на Хаити

ООН призова света да помогне на Хаити

От септември насам бандити блокират главния терминал за гориво

Министър-председателят Ариел Анри поиска от международната общност да предостави "специализирани въоръжени сили" за контрол на бандите, които блокират горивния терминал във Варьо от миналия месец.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи една или няколко държави да изпратят сили за бързо реагиране, за да помогнат на полицията в Хаити да премахне заплахата от въоръжени банди. Гутериш не предлага силите да бъдат разположени от ООН. Той каза, че 15-членният Съвет за сигурност трябва просто да приветства такава сила и отбелязва, че той може да повиши капацитета на ООН за подкрепа на прекратяване на огъня или хуманитарни споразумения и да осигури координация на усилията с международни сили.

Острият недостиг на бензин и дизел парализира транспорта и принуди предприятията и болниците да спрат дейността си, точно когато страната е изправена пред ново огнище на холера.

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Хаити е на ръба на хуманитарна катастрофа

Островът е обхванат от тежка политическа и икономическа криза, има и бум на престъпността