Турските военни обявиха, че напълно са обсадили центъра на град Африн след почти двумесечната кампания за превземането на северозападния, контролиран от сирийските кюрди град, съобщава Анадолската агенция.

Уточнява се, че турските сили и техни присъдружни сирийски бунтовници също така са завладели "критично важни райони".

Кюрдски източници посочиха, че всички пътища в Африн са били обстрелвани, но отрекоха, че е бил обсаден.

Обсадихме Африн, обяви Ердоган

Обсадихме Африн, обяви Ердоган

Днес сме в Африн, а утре - Манбидж

Стотици цивилни са избягали вчера от града в близките райони, контролирани от сирийското правителство.

По-рано Турция обяви, че планира да прекрати т. нар. офанзива "Маслинова клонка" около Африн до края на май, докато също така настоява САЩ да попречат на кюрдските бойци да отидат в Африн от град Манбидж, където се намират значителен брой американски военнослужещи.

Също така турският външен министър Мевлют Чавушоглу предложи по-рано на американския си колега Рекс Тилърсън, че Манбидж трябва да бъде съвместно управляван от Вашингтон и Анкара, като се гарантира, че кюрдските милиции като "Отрядите за защита на народа" ще напуснат района.

Макрон предупреди Ердоган, че примирието в Сирия важи и за Африн

Макрон предупреди Ердоган, че примирието в Сирия важи и за Африн

След като тази сутрин Турция изпрати спецчасти там

"Постигнахме общо разбиране с американците по въпроса за стабилизирането на Манбидж и други градове на изток от Ефрат. Създадохме работни групи за това", посочи Чавушоглу в интервю за германския вестник "Цайт".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче по-рано заяви, че ще разшири кампанията в Африн в източна посока "чак до иракската граница", заричайки се да прогони "терористите" от Манбидж, а впоследствие призова американските войски да напуснат града.

Операцията на Турция, целяща да прогони "Отрядите за защита на народа" от Африн, започна на 20 януари.

Сирия категорична: Операцията на Турция в Африн е агресия срещу сирийския народ

Сирия категорична: Операцията на Турция в Африн е агресия срещу сирийския народ

Кактои и срещу териториалната ѝ цялост

Турското правителство твърди, че "Отрядите за защита на народа" са продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от три десетилетия.

"Отрядите за защита на народа" отричат каквито и да е преки организационни връзки с ПКК, твърдение, подкрепяно от САЩ, които ги снабдяват с оръжия и ги подкрепят от въздуха в битката им срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").