Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че очаква "исторически стъпки" в отношенията между Турция и Гърция, преди официалното си посещение в Анкара и Истанбул.

"Трябва да се създадат условия в гръко-турските отношения за осъществяване на исторически стъпки", заяви Ципрас в интервю за "Анадолу".

Ципрас, който също заема поста на външен министър е на официално посещение в Турция на 5-6 февруари по покана на президента Реджеп Ердоган, съобщава турското външно министерство.

Визитата разглежда всички области на двустранните отношения и съответните регионални и международни развития, като се стреми да предприеме стъпки за подобряване на сътрудничеството, се казва в изявлението.

След среща с Ердоган и правителствени служители в Анкара, Ципрас ще пътува до Истанбул, за да се срещне с патриарха на православната църква Вартоломей I. Ципрас заяви в понеделник, че връзката му с Ердоган се основава на "уважение, честност и директност", въпреки че е "предизвикана в много трудни моменти".

"Но това ни позволи да консолидираме каналите за комуникация на много нива, да преодолеем пречките и да можем да говорим днес за позитивна програма", обяснява Ципрас.

"По време на моето посещение вярвам, че ще имаме шанса да продължим трудния, но откровен диалог, който започнахме през декември 2017 г.", добави той, припомняйки посещението на турския президент в Атина, първата на президентското ниво за 65 години.

В интервюто Ципрас призова Европейския съюз да подкрепи Турция, "вярвам, че Турция е поела огромната тежест от приемането на 4 милиона бежанци. Това винаги трябва да бъде признато от международната общност и ЕС трябва да направи всичко възможно, за да подкрепи нашия съсед".

Турция и Гърция трябва да "засилят" сътрудничеството си по отношение на потока на бежанците, тъй като "гръцките острови са претоварени през последните няколко години".

Гръцкият премиер заяви, че Гърция има една от най-бързите процедури за предоставяне на убежище, отхвърляйки вменяването на вината от някои европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел, че гръцката страна е отговорна за това, споразумението с ЕС да "не работи правилно".

Ердоган скочи на ЕС, не плащал обещаното по сделката за бежанците

Ердоган скочи на ЕС, не плащал обещаното по сделката за бежанците

Турция похарчила 35 млрд. долара за сирийските бежанци

Запитан дали има възможност за нови преговори по кипърския въпрос, Ципрас каза, че страните трябва да продължат да работят за "справедливо и жизнеспособно решение, основано на решенията на Съвета за сигурност на ООН", въпреки че изборите в двете страни са насрочени за тази година. Източносредиземноморският остров е разделен от 1974 г.

"Съединението на острова на тази основа е единственото възможно решение", коментира той, призовавайки за "ефективни подготвителни срещи" по въпроса за сигурността с турската страна.

Ципрас също обсъди развитието на религиозната свобода на мюсюлманското турско малцинство в Гърция, въпрос, който Ердоган повдигна по време на посещението си в Атина през 2017 г. "Договорът от Лозана е приложимата международна конвенция по отношение на малцинствата, така че ние се информираме взаимно за съответното развитие на тази основа," обясни Ципрас, като маркира въпроса като вътрешен, а не като двустранен.

 

Изборът на религиозни лидери е ключов проблем на гръцкото мюсюлманско турско малцинство от около 150 000 души - концентрирано в района на Западна Тракия - от 1991 г. насам.

Договорът от Лозана от 1923 г. гарантира религиозната свобода на мюсюлманското малцинство в Гърция. Въпреки това, Гърция отменя гръцкия закон през 1991 г. и започва да назначава мюфтия, обяснява "Анадолу".

САЩ иска решение на кипърския въпрос

САЩ иска решение на кипърския въпрос

Макар че ООН трябва да изиграе решаваща роля, процесът трябва да бъде воден от Кипър