Президентът на Филипините Родриго Дутерте се извини за репликата „кучи син” по адрес на президента на САЩ Барак Обама.

Дутерте, както се казва в разпространено изявление, съжалява за това, че с острите си забележки е предизвикал „безпокойство и тревога” и че тези забележки се разглеждат като лични атаки спрямо американския президент.

Репликата си Дутерте направи преди заминаването си на срещата на върха на АСЕАН в Лаос, където той трябваше да се срещне с Барак Обама. Думите бяха в рамките на отговор за това как би обяснил вълната от насилие и смърт в рамките на президентската кампания за борба с наркотрафика във Филипините.

От администрацията на Белия дом обаче рязко отмениха уговорената среща.

"Аз съм президент на суверенна страна, ние отдавна не сме колония. Аз нямам други господари, освен филипинския народ. Трябва да се проявява уважение, обяснява Дутерте.

Родриго Дутерте встъпи в длъжност в края на юни месец. Не за първи път той произнася репликата „кучи син” публично. Папа Франциск също я чу по свой адрес, тъй като визитата му предизвика задръствания в Манила.

71-годишният адвокат бе избран на поста след популистка и скандална кампания, по време на която също не спря да отправя обиди срещу политическите си противници.

След встъпването си в длъжност Родриго Дутерте насърчи обществеността да се включи в борбата с престъпността. Той и преди е призовал гражданите, притежаващи оръжия, да стрелят и да убиват наркодилърите, които оказват съпротива при арестуване, и да се защитават.

Дутерте не се стресна и от острия призив от страна на Организацията на обединените нации (ООН) за прекратяване на вълната от убийства в страната.

Дутерте заплаши, че напусне ООН и заедно с Китай и други страни ще сформират нова световна организация.

Вчера президентът на Филипините обяви в страната режим на извънредно положение във връзка с резкия скок на противозаконното насилие.