Европейският съюз (ЕС) и Тунис подписаха меморандум за стратегическо партньорство относно възобновяемите енергийни източници, икономическото развитие и нелегалната миграция, съобщава АФП.

Споразумението включва 105 милиона евро помощ за борба с нелегалната имиграция и 150 милиона евро бюджетна помощ във време, когато Тунис е задушен от дългове и има недостиг на пари.

Други 900 милиона евро могат да бъдат предоставени на Тунис под формата на заеми през следващите години.

Тунис е отправна точка за хиляди мигранти, пресичащи Средиземно море към Европа. Европейските служители предлагат на Тунис все по-големи количества помощ, за да се опитат да забавят потока. Повечето от бягащите от война или мизерия са от Африка на юг от Сахара, но много са от Тунис, който преживява най-тежката си икономическа криза от поколение.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен приветства споразумението, насочено към "инвестиране в споделен просперитет".

Италианският премиер Джорджия Мелони и холандският премиер Марк Рюте придружиха фон дер Лайен в Тунис след първото посещение на триото преди месец, по време на което предложиха това партньорство.

Това е "нова важна стъпка в справянето с миграционната криза по интегриран начин", каза Мелони, която покани тунизийския президент Каис Сайед да присъства на срещата на върха за миграцията в Рим следващата неделя.

Според Мелони партньорството между Тунис и Европейския съюз "може да се счита за модел за установяване на нови отношения със Северна Африка".

Рюте от своя страна смята, че "споразумението ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за тунизийския народ", тъй като ЕС е водещият търговски партньор и инвеститор на Тунис.

Тунис не иска да бъде европейската гранична охрана, която да забавя миграцията

Тунис не иска да бъде европейската гранична охрана, която да забавя миграцията

Тунис е една от основните отправни точки за мигранти, които се надяват да преминат от Африка в Европа

Припомняме, че в края на юни президентът на Тунис предупреди, че не иска страната му да бъде европейска гранична охрана или страна за презаселване на мигранти, отхвърлени другаде.

Президентът Каис Сайед направи коментара след среща в Тунис с министрите на вътрешните работи на Франция и Германия на фона на усилията на европейските правителства да работят с Тунис за предотвратяване на по-смъртоносни миграционни усилия през Средиземно море.

Визитата на вътрешните министри на Франция и Германия, които наблюдават миграционната политика на най-големите сили в Европейския съюз, беше третото европейско посещение на високо ниво в Тунис за две седмици. Това се случи, след като препълнен траулер се преобърна миналата седмица край Гърция, оставяйки най-малко 80 загинали и стотици изчезнали, докато се опитваха да стигнат до Италия от Либия.

Сайед каза след сесията, че мерките за сигурност не са достатъчни, за да се предотврати смъртоносната миграция.

Обвинявайки каналджийските мрежи, Сайед призова за повече помощ за развитие и борба с бедността.

С €26 млн. Франция спира бежанците от Тунис

С €26 млн. Франция спира бежанците от Тунис

Политика на Париж