Силите за сигурност в Тунис призоваваха правителството да вземе "извънредни мерки" за борба с връщането на екстремисти, биещи се за екстремистки групи в чужбина, съобщава Агенция "Франс прес".

Тунис стана свидетел на вълна от екстремистки атаки след революцията през 2011 г., включително срещу чуждестранни туристи. По изчисления на ООН над 5000 тунизийци се бият за екстремистки групи в чужбина, основно в Ирак и Сирия.

"Връщането на терористи от огнища на безредици в Тунис е притеснително и може да доведе до сомализация на страната", предупреждава в свое становище националният съюз на вътрешните сили за сигурност.

От съюза допълват, че закалените в битката бойци са получили военна подготовка и са се научили да използват всички видове високотехнологични оръжия.

Анис Амри бил лидер на джихадистка групировка в Германия
Обновена

Анис Амри бил лидер на джихадистка групировка в Германия

В Тунис арестуваха племенника му и още двама души

Предупреждението идва ден, след като тунизийските власти обявиха, че са арестували трима души, включително племенника на Анис Амри, който е заподозрян за извършването на терористичната атака с камион на коледен базар в Берлин.

Стотици се събраха вчера пред парламента в Тунис, за да протестират срещу позволяването на екстремистите да се върнат в страната.

По-рано този месец президентът Бейджи Каид Есебси обяви, че Тунис ще откаже да помилва тунизийци, които се бият за екстремистки групировки.

"Много от тях искат да се върнат и ние не можем да попречим на тунизиец да се върне в държавата си, но ще бъдем бдителни", коментира той.

След вълната на критицизъм в медиите и социалните мрежи на 15 декември той заяви пред местна телевизия, че няма да бъдат снизходителни с терористите.

В петък вечерта вътрешният министър на страната заяви пред парламента, че 800 тунизийци, които са се били за екстремистки групировки в чужбина, са се върнали.