Опозиционната Републиканска народна партия на Турция обжалва пред Висшата избирателна комисия (ВИК) и иска пълното премахване на резултатите от референдума, съобщават Агенция Франс прес и Риа новости.

"Жалбата е подадена в днес в 14 и 30. Ние настояваме за пълно премахване на резултатите от референдума заради нередности в хода на провеждането му", съобщава председателят на републиканската партия.

Турският премиер призова опозицията да зачете волята на народа

Турският премиер призова опозицията да зачете волята на народа

Усилията да се хвърли сянка върху резултата били напразни

Според получените в информационните агенции текстове на изявлението, подписано от ръководителя на парламентарната група на НРП, Бюлент Тезкан, по време на референдума "има бюлетините без печати, за които ВИК са предприели противоречиви решения", тези бюлетини са пускани в урните, въпреки протести на наблюдателите.

Сред нарушенията има и множество случаи на гласуване извън кабини, гласуване на места недостъпни за наблюдателите и агитация в изборния ден.

"Всички тези негативни явления са довели до беззаконие по време на референдума, и затова резултатите трябва да бъдат премахнати", казват от партията.

Международни наблюдатели отчетоха сериозни нарушения на референдума в Турция

Международни наблюдатели отчетоха сериозни нарушения на референдума в Турция

Въпросът на референдума не е бил поместен на бюлетината за гласуване.

Международни наблюдатели, следили предизборната кампания и гласуването на референдума в Турция, също съобщиха, че проведеният изборен процес не отговаря напълно на международните стандарти, предаде АП.