Международни наблюдатели, следили предизборната кампания и гласуването на референдума в Турция, съобщиха, че проведеният изборен процес не отговаря напълно на международните стандарти, съобщава АП.

Ердоган води на референдума, става пълновластен господар на Турция

Ердоган води на референдума, става пълновластен господар на Турция

51 на сто от турските избиратели са подкрепили измененията в Конституцията

Тана де Зулета от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поясни, че решението на турската избирателна комисия да приеме като валидни бюлетини тези без официални печати подкопава важна предпазна мярка срещу измами.

Ердоган да не пренебрегва дълбокото разделение в Турция, призова Меркел

Ердоган да не пренебрегва дълбокото разделение в Турция, призова Меркел

Германия уважавала решението на турските граждани

Наблюдателната мисия описа серия от нарушения на референдума, включително изопачена предизборна кампания в полза на "да" на конституционните промени, заплахи срещу кампанията против промените и фактът, че въпросът на референдума не е бил поместен на бюлетината за гласуване.

Зулета допълва, че процедурите не отговарят напълно на стандартите, които Турция е поела като ангажимент за изпълнението им.

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума
Обновена

Опозицията в Турция оспорва резултатите от референдума

До месец преструктурират Висшия съдебен съвет

Кампанията за референдума в Турция е проведена при "неравни условия" и преброяването на гласовете е помрачено от процедурни промени, заяви Чезар Флорин Преда от ОССЕ, предаде Франс прес.

"Референдумът се състоя при неравни условия и двете страни на кампанията не са имали равни възможности", добави Преда.

"Късните промени в броенето премахнаха важна предпазна мярка", подчерта Преда, позовавайки се на решението на изборните власти да приемат за валидни бюлетините без печат.

Междувременно представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция заяви, цитиран от АП, че ще поканят президента Реджеп Ердоган да се върне в партията.

Ердоган се отказа от лидерството на партията след избирането му за президент през 2014 г. защото законодателството постановява държавният глава да бъде независим.

Но след референдума в неделя този закон е отменен.