Във вторник турски съд оправда бившия местен ръководител на "Амнести Интернешънъл", Танер Кълъч, и трима други активисти за правата при повторен процес от проточило се дело по обвинения в тероризъм, предава Ройтерс.

През 2020 г. Кълъч, бивш почетен председател на "Амнести Турция", беше осъден на повече от шест години затвор по обвинения в подкрепа на живеещия в САЩ духовник Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на опит за преврат през 2016 г.

Трима други правозащитници бяха осъдени на две години и един месец затвор за подпомагане на терористична организация. Обвиняемите отхвърлиха обвиненията.

Висшият апелативен съд на Турция, Касационният съд, върна делото на Кълъч на първоинстанционен съд миналата година на основание "непълно разследване".

По-долният съд оправда и четиримата обвиняеми поради липса на достатъчно доказателства, съобщиха от "Амнести интернешънъл"

Прокуратурата твърдеше, че обвиняемите, участвали в семинар за дигитална сигурност на остров Буюкада, близо до Истанбул, са се събрали за тайна среща, за да организират бунт и да предизвикат хаос.

Турция арестува още 22-ма души за връзки с Гюлен

Турция арестува още 22-ма души за връзки с Гюлен

Бивши военни кадети и бивши студенти от полицейската академия