Турски съд в понеделник осъди известния турски активист за граждански права и филантроп Осман Кавала на доживотен затвор без право на замяна, като го призна за виновен за опит за сваляне на правителството с масови протести през 2013 г. Западните правителства и правозащитни групи остро критикуваха решението, като "пародия на правосъдието с грандиозни размери", предава АП.

Съдът в Истанбул също осъди седем други обвиняеми, включително 71-годишният архитект Мучела Япъджъ, на по 18 години затвор за "подпомагане" на този опит. Също така бе разпоредено активистите, които не са в ареста, да бъдат незабавно арестувани, съобщи държавната Анадолска агенция.

Присъдата, която вероятно ще навреди на връзките на Турция със западните държави, идва, след като най-висшият европейски орган по правата на човека, Съветът на Европа, започна процедури за нарушение срещу Турция заради отказа да се съобрази с решението на Европейския съд по правата на човека, който през 2019 г. призова за освобождаване на Кавала с мотива, че правата му са били нарушени.

64-годишният Кавала се намира в затвора "Силиври", в покрайнините на Истанбул, откакто беше задържан на 18 октомври 2017 г., по обвинение за финансиране на протестите. Той и други подсъдими отхвърлиха всички обвинения и се очаква да обжалват присъдите.

Правозащитни организации твърдят, че Кавала е бил преследван с "крехки" доказателства и че случаят е политически мотивиран. Кавала е основател на организация с нестопанска цел "Анадолска култура", която се фокусира върху културни и художествени проекти, насърчаващи мира и диалога.

Поддръжниците на Кавала и седемте други обвиняеми незабавно протестираха срещу присъдите в понеделник, скандирайки лозунги в подкрепа на протестите от 2013 г., които се превърнаха от спор за изграждането на мол в парк в Истанбул в по-широки демонстрации срещу правителството на тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че присъдата "явно противоречи на конституционните стандарти и международните задължения, с които Турция се ангажира като член на Съвета на Европа и кандидат за присъединяване към ЕС".

"Очакваме Осман Кавала да бъде освободен незабавно - Европейският съд по правата на човека обвързващо задължи Турция да направи това", каза Бербок.

Правозащитната организация PEN America нарече присъдата "мрачен момент за Турция", докато Нилс Муйзниекс, директор на Amnesty International за Европа, каза, че тя представлява "пародия на правосъдието с грандиозни размери".

Попитан за последните му думи в съда в понеделник, Кавала каза: "Утежнената доживотна присъда, която се иска срещу мен, е убийство, което не може да бъде обяснено с правни причини", според групата на Асоциацията за медийни и правни изследвания, която наблюдава процеса.

В изявленията на защитата си в петък Кавала отхвърли още веднъж обвиненията, като настоя, че просто е дал сладкиши и маски за лице на протестиращите. Той каза, че твърденията, че той е ръководил протестите, са "неправдоподобни".

"Фактът, че прекарах 4,5 години от живота си в затвора, е непоправима загуба за мен. Единствената ми утеха е възможността моят опит да допринесе за по-доброто разбиране на тежките проблеми на съдебната система", каза Кавала пред съда по видеоконферентна връзка от "Силиври".

Първоначално Кавала беше оправдан през февруари 2020 г. по обвинения, които го свързваха с протестите в Гези Парк през 2013 г. Докато поддръжниците му чакаха освобождаването му, Кавала беше повторно арестуван по нови обвинения, свързващи го с опита за преврат в Турция през 2016 г. По-късно оправдателната присъда беше отменена и делото беше обединено с това, свързано с опита за преврат, за който турското правителство обвинява мрежата на базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетуллах Гюлен. Гюлен отрича да има връзки с опита за преврат.

Съдът в понеделник оправда Кавала по обвинения, свързани с опита за преврат, заявявайки, че за тях няма достатъчно доказателства, предаде Анадолската агенция.

През октомври миналата година продължаващото задържане на Кавала предизвика дипломатическа криза между Турция и 10 западни държави, включително Съединените щати, Франция и Германия, след като те призоваха за освобождаването му на четвъртата годишнина от лишаването му от свобода.

Ердоган обвини Кавала, че е "турският клон" на милиардера и американски филантроп Джордж Сорос, за когото турският лидер твърди, че стои зад бунтовете в много страни. Той тогава заплаши да експулсира западните посланици за намеса във вътрешните работи на Турция.

В решението на Европейския съд по правата на човека от 2019 г. се казва, че лишаването от свобода на Кавала цели да накара него и други защитници на правата на човека да замълчат и не е подкрепено от доказателства за извършено престъпление.

Неизпълнението на решението на ЕСПЧ доведе до процес в Съвета на Европа, 47-членна международна организация, която защитава правата на човека. Този процес може да доведе до спиране на правото на глас на Турция или дори членството й в организацията.

Ердоган отхвърли процеса в Съвета на Европа, заявявайки, че Турция няма да "признае онези, които не признават нашите съдилища". Турция твърди, че задържането на Кавала е свързано с опита за преврат през 2016 г., а не с предишните обвинения, разгледани от Европейския съд.