Турски военно-транспортен самолет, изпратен за евакуация на турски граждани от Судан е бил обстрелван, съобщи турското национално министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция.

Самолетът C-130, който е летял към военновъздушната база Уади Сеидна, за да изпълни евакуационен полет, е бил обстрелван с леко стрелково оръжие, се казва в изявление на министерството, като не се посочва коя от враждуващите страни го е обстрелвала.

Самолетът се е приземил безопасно и няма данни за пострадали, се допълва в изявлението.

Силите за бързо реагиране на Судан (RSF) отрекоха твърденията за обстрел на турския самолет. Това съобщи телевизионният канал Al-Hadath, позовавайки се на представител на специалните части.

Говорител на RSF обвини суданските въоръжени сили за този инцидент.

По-рано, говорейки за продължаващата евакуация, министерството каза: "Първата група наши граждани беше безопасно докарана в Турция със самолети, принадлежащи на турските въоръжени сили."

Усилията за евакуация ще продължат, докато всички турски граждани не бъдат транспортирани от Судан, се добавя в изявлението.

Прекратяването на огъня, което влезе в сила във вторник полунощ е поредният опит за спиране на боевете, които за първи път избухнаха на 15 април.

Белият дом призова американците да напуснат Судан

Белият дом призова американците да напуснат Судан

Във Вашингтон търпят критики, тъй като не предприеха евакуация като други държави

Най-малко 460 души са били убити и повече от 4000 са ранени при сблъсъци между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) от началото на конфликта, според суданското Министерство на здравеопазването.

През последните месеци между армията и паравоенните възникнаха рзногласия относно реформата на военната сигурност.

Реформата предвижда пълно участие на RSF в армията - един от основните въпроси в преговорите за преход към гражданско, демократично управление.

Великобритания масово евакуира гражданите си от Судан

Великобритания масово евакуира гражданите си от Судан

По време на новото 72-часово примирие