Турският парламент е приел ключови текстове от конституционната реформа през нощта, които ще позволят на президента да бъде член на политическа партия и да издава укази, което е една стъпка по-близо до изпълнителното президентство, към което се стреми Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва "Ройтерс".

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, подкрепена от националистическата Партия на националистическото действие, пришпорват приемането на законодателството, което според Ердоган ще доведе до засилване на държавното ръководство, необходимо, за да се предотврати завръщането на крехките коалиционни правителства от миналото.

Трите параграфа, одобрени посред нощ уреждат надзорните функции на парламента, дават възможност на президента да запазва връзките си с политическа партия и изброяват подробно изпълнителните правомощия на президента като държавен глава, включително правомощието да издава укази.

Приемането на текстовете е положителен знак за Партията на справедливостта и развитието, въпреки че промените ще трябва да минат през още два кръга на гласуване преди пакета от конституционни реформи като цяло да бъде подложен на референдум, който се очаква да се проведе през пролетта.

Основната опозиционна Републиканска народна партия и прокюрдската Демократична партия на народите, втората най-голяма опозиционна партия, се опасяват, че тези промени ще подхранят авторитаризма на Ердоган.

Съгласно планираните конституционни промени, президентът може да бъде избиран максимум за два 5-годишни мандата. Плановете предвиждат президентските и парламентарните избори да бъдат проведени през 2019 г.

Текстовете, с които се променя турската конституция, се нуждаят от подкрепата на най-малко 330 депутати в 550-местния парламент. Параграфите през нощта са приети с подкрепата на между 340 и 343 депутати.