През последните 24 часа турските сили за сигурност са претърсили седем камиона около границата със Сирия, за които се предполагало, че превозват оръжия към въоръжените бунтовници, съобщи „Ал Арабия", позовавайки се местни източници в югоизточната ни съседка.

Трима шофьори са били задържани при акцията, проведена успоредно с масовите арести от почивните дни на лица, подозирани във връзки с „Ал Кайда" и подпомагане на сирийската опозиция.

През последните месеци правителството на Реджеп Ердоган бе изправено пред обвинения, че си затваря очите за преминаването ислямските фундаменталисти, преминаващи турско-сирийската граница, както и че не полага достатъчно усилия за контролиране на оръжейни доставки към бунтовниците, осъществявани през нейна територия.

„Си Ен Ен Тюрк" съобщи, че скоро след задържането на тримата шофьори, те и превозните им средства са били освободени. Медията добави, че камионите са били собственост на турската Национална разузнавателна организация (МИТ) и са превозвали единствено хуманитарна помощ".

Турция е един от най-праволинейните противници на режима в Дамаск и наред с близо 1,5 млн. бежанци, приютява по-голямата част от изпадналата в немилост сирийска опозиция. Въпреки това Анкара продължава да отрича догадките, че подпомага терористите с оръжие и муниции.