В антисирийска коалиция, за чието формиране започнаха активно да се обсъждат планове, ще влязат не три-четири страни, а 20-25 държави. Това заяви турският вицепремиер и говорител на правителството Бюлент Арънч, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу посочи, че Турция ще влезе в състава на коалиция, ако такава бъде създадена, извън решение на Съвета за сигурност на ООН. Обсъжданията за необходимост от намеса се водят на фона на меката позиция, която демонстрират Обединените нации. Според мен изявленията на Великобритания, Франция и САЩ за коалиция и тактическа намеса се явяват позитивен фактор" изтъкнал Арънч, цитиран от турските медии.

Той е посочил, че в състава на евентуална коалиция Турция може да поеме определени задължения от тактически характер и да се занимава с хуманитарната част.

Вицепремиерът напомнил, че и преди са били формирани коалиции от отделни страни, когато не е било възможно да се постигне договореност за съвместни действия във формата на международната организация. Той постави за пример инициативата в рамките на НАТО в Косово през 1999 година и през 1995 година в Босна и Херцеговина.

По думите му причината за неспособността на Съвета за сигурност на ООН да приеме решение за намеса в сирийската криза се дължи на позицията на Русия и Китай. Според него особено важни представляват действията на Русия и Китай.