Турция ще предостави на Украйна около 36 милиона долара за закупуване на турска военна техника и стоки с двойна употреба. Според кабинета на президента на Украйна това е предвидено от междуправителствени документи за военно-финансовото сътрудничество, подписани в понеделник в Киев.

"Документите предвиждат турската страна да отдели 200 милиона турски лири (около 36 милиона долара) за закупуване на турски военни стоки и стоки с двойна употреба за нуждите на въоръжените сили на Украйна", се съобщава от офиса на държавния глава.

Министърът на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк заяви от своя страна, че се предполага разширяване на сътрудничеството във военната сфера в пет направления. Това е съвместното производство на високоточни противотанкови оръжия, ремонт и техническа поддръжка на хеликоптери, доставка на двигатели на самолети, сътрудничество в областта на противодействието на безпилотните въздушни системи, както и в областта на транспортната авиация и учебните комплекси. "Тясното сътрудничество с турските партньори ще ни помогне да подобрим сигурността на южната ни южна граница - в Черно море. В същото време това ще засили възможностите за противовъздушна отбрана чрез съвместно участие в програмите на НАТО", заяви министърът във Facebook.

През март 2019 г. турските атакуващи дронове Bayraktar TB2 бяха приети от украинската армия.