Официални лица обявиха, че Турция е под тревога за възможно химическо нападение от Сирия и се запасява с храна и противогази по общата им граница, отбелязва „Хюриет".

От турския кризисен щаб към кабинета написаха в „Туитър", че са подготвени бункери в седем района по границата, за да защитят хората от евентуални атаки. Също така се отбелязва, че екип от 100 химически експерти е изпратен в граничния район, за да следи за химически нападения.

От сутрешните часове се наблюдава раздвижване и в районите за базиране на пусковите установки на батареите „Патриот" в провинция Кахраманмараш.

Системите са разположени от НАТО преди седем месеца по искане на Турция и непрекъснато са в активен режим на работа. По-голяма част от техния военен персонал е от Германия, има и военнослужещи от Холандия и от Дания. В района на една от батареите, разположена до радарната система, се наблюдават дейности на военни, които натоварват с помощта на кран различни материали на военни камиони.

Разположените на близките господстващи височини радари следят без прекъсване 24 часа в денонощието въздушното пространство над Сирия, посочва вестник „Милиет".

В същото време вече няколко дни хиляди израелци се стичат към места, където могат да се запасят с храна и противогази. Хиляди израелци чакат на опашки в град Хайфа и други градове, за да се снабдят с противогази.