Израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговият военен кабинет са "най-голямата пречка" за регионалния мир.

Това се казва в позиция на урското външно министерство късно в четвъртък, съобщава Анадолската агенция. 

Тя идва след изявленията на израелския външен министър Израел Кац срещу антитерористичните операции на Турция в Сирия.

"За нас не е изненада, че кървавата израелска администрация, която изби повече от 40 000 цивилни в Газа, без да прави разлика между деца и жени, извърши геноцид пред очите на света и не донесе нищо друго освен окупация, кланета и държавен терор в своя регион и извън него, насочен към нашата страна и ООН, пренебрегвайки международното право и норми", се добавя в изявлението.

Турция ликвидирала терористи в Северен Ирак и Сирия

Турция ликвидирала терористи в Северен Ирак и Сирия

Часове след нападението в централата на Турската аерокосмическа индустрия близо до Анкара

В него се казва, че коментарите подчертават "отчаянието на Израел, който се занимава с държавен тероризъм в Палестина, Ливан и Сирия", както и неговата изолация на международната арена.

Припомняме, че не за първи път турските лидери правят остри коментари за Израел и войните, които води. 

Израел е най-пряката заплаха за регионалния и глобалния мир и тези, на които е възложено да пазят световния мир, трябва да сложат край на тази заплаха. Това заяви по-рано през октомври турският президент Реджеп Ердоган. 

Министерството на националната отбрана на Турция заяви късно в сряда, че турските сили са унищожили 32 терористични цели при въздушна операция, проведена в Северен Ирак и Сирия. Значителен брой бойци са били "неутрализирани".

Тези удари последваха въоръженото нападение в централата на Турската аерокосмическа индустрия (TUSAS) близо до Анкара. Петима загинаха, а 14 са ранените.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая съобщи, че двама заподозрени са били "неутрализирани". Той предположи, че зад атаката стои забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която води десетилетен бунт срещу правителството.

Загинали и ранени след атака в централата на Турската аерокосмическа индустрия край Анкара
Обновена

Загинали и ранени след атака в централата на Турската аерокосмическа индустрия край Анкара

Двама заподозрени са неутрализирани след нападението, за която Анката обвинява ПКК