Израел е най-пряката заплаха за регионалния и глобалния мир и тези, на които е възложено да пазят световния мир, трябва да сложат край на тази заплаха. Това заяви в събота турският президент Реджеп Ердоган на връщане от посещенията си в Сърбия и Албания, съобщава Анадолската агенция.

Ердоган също така предупреди, че Израел заплашва само стабилността в Палестина и Ливан, но и целия регион.

Анкара следи действията на Тел Авив и всички потенциални стъпки към Турция чрез своята разузнавателна агенция, увери Ердоган. Той настоя, че агресията на Израел не може да бъде пренебрегната.

"Мечтите на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговата банда ще се превърнат в кошмар, каза турският лидер. Палестина ще бъде свободна и Ливан ще остане свободен."

Освен това той каза, че геноцидът в Газа се е случил пред очите на всички и е заел своето място сред "най-срамните моменти в историята на човечеството".

"Онези, които са зад ционистката терористична организация, наречена Израел, ще носят белезите на този срам за поколенията", добави той.

Израел нарежда евакуация на още села в Южен Ливан

Израел нарежда евакуация на още села в Южен Ливан

Израелските военни заявиха, че евакуациите са необходими за безопасността на жителите поради засилените дейности на Хизбула

Ердоган предупреди, че всяка израелска окупация на Дамаск ще доближи конфликта до границите на Турция.

Ердоган подчерта ангажимента на Турция към териториалната цялост на Сирия, като каза: "Ще продължим да работим за мира в Сирия. Човечеството трябва да отхвърли добавянето на това страдание. Дипломацията все още може да предотврати по-нататъшна ескалация."

Припомняме, че не за първи път Ердоган остро критикува политиката на Израел към съседните му държави. 

Ердоган определи по-рано тази седмица Израел като "ционистка терористична организация" в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. 

"Извършителят на геноцида в Газа е Израел, но това злодеяние е извършено със силната подкрепа на западните държави. Зад кулисите те продължават да предоставят на Израел всякакви видове оръжия, боеприпаси, както и разузнавателна подкрепа. Такъв е случаят с Америка, Германия и други западни държави", каза турският лидер.

Анкара също спря всякаква търговия с Израел и подаде искане да се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд, обвиняващо Израел в геноцид. Израел многократно отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни.

Израелската армия нареди на жителите на 23 южни ливански села в събота да се евакуират в райони на север от река Авали, която тече от западната долина Бекаа към Средиземно море.

Евакуациите са необходими за безопасността на жителите поради засилените дейности на групировката "Хизбула", тъй като тя използвала цивилна инфраструктура за прикриване на оръжия и извършване на атаки срещу Израел.

"Хизбула" отрича да крие оръжие сред цивилни.

Миротворци на ООН бяха ранени от израелски удар близо до наблюдателната им кула в Южен Ливан в петък, което предизвика осъждане от световната организация и различни нации.

Израел свали дронове от Ливан

Израел свали дронове от Ливан

Няма незабавен коментар от ливанската въоръжена групировка "Хизбула"