Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи Израел като "ционистка терористична организация" в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщава CNN Türk.

"Извършителят на геноцида в Газа е Израел, но това злодеяние е извършено със силната подкрепа на западните държави. Зад кулисите те продължават да предоставят на Израел всякакви видове оръжия, боеприпаси, както и разузнавателна подкрепа. Такъв е случаят с Америка, Германия и други западни държави", каза турският лидер.

"Историята никога няма да забрави овациите за "касапина Нетаняху" в американския Конгрес. Няма да бъде простено на онези, които бурно аплодираха "чудовището, в чиито ръце е съдбата на десетки хиляди деца, жени и цивилни", каза Ердоган.

Има страни, които са заели "правилната страна", като Испания, Норвегия и Словения, които въпреки натиска заеха своята принципна позиция, посочи турският държавен глава.

"Днес още веднъж поздравявам смелите синове на Палестина, които се съпротивляват срещу окупационната армия от една година, смелите хора, които казват, че предпочитат да лежат под земята с чест, отколкото да живеят на земята без чест", каза Ердоган.

Ердоган осъжда присъствието на Нетаняху в ООН

Ердоган осъжда присъствието на Нетаняху в ООН

На фона н войните в Ливан и Газа

Турция осъди действията на Израел в Газа, които дойдоха като отмъщение на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Израел твърди, че около 1200 души са били убити и над 250 души са взети за заложници при нападението. Последвалата военна офанзива на Израел в ивицата Газа е убила повече от 41 000 палестинци, според здравното министерство на анклава.

Анкара също спря всякаква търговия с Израел и подаде искане да се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд, обвиняващо Израел в геноцид. Израел многократно отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни.

Турският парламент обсъжда обстановката в Близкия изток при закрити врати

Турският парламент обсъжда обстановката в Близкия изток при закрити врати

Ердоган убеден, че Израел в крайна сметка имал за цел да посегне на турска територия