Турция и Катар постигнаха принципно споразумение с представители на радикалното движение на талибаните за управлението на летището в Кабул, предаде Анадолската агенция.

Страните са постигнали консенсус за създаване на технически групи за продължаване на консултациите на ниво технически комисии. Тези споразумения се прилагат и за още четири летища в Афганистан.

Франция и Катар евакуираха от Кабул над 250 афганистанци

Франция и Катар евакуираха от Кабул над 250 афганистанци

Афганистан са напуснали журналисти и сътрудници на френската армия...

Летището и терминалите на летището в Кабул бяха сериозно повредени от хаоса по време на изтеглянето на чуждите граждани и терористичната атака близо до него на 26 август. От края на август техници от Катар и Турция помагат за пускането в експлоатация на летището.

На 4 септември първите самолети излетяха от въздушното пристанище на столицата към афганистанските градове Мазари-Шариф, Кандахар и Херат. На 9 септември първият самолет след изтеглянето на американските военни от Афганистан извърши международен полет от Кабул до Доха.

От втората половина на септември търговски чартърни полети до Кабул се извършват и от Иран, Пакистан и Саудитска Арабия.

Напомняме, на 15 август талибаните обкръжиха Кабул и го превзеха без бой. Малко по-късно техният представител Мухамад Наим заяви, че войната в страната е приключила.

На 19 август новите управляващи провъзгласиха създаването на Ислямско емирство в Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.