Властите в Турция наредиха арестуването на 295 военнослужещи, съобщиха от местната прокуратура, обвинявайки ги във връзки с мрежата на живеещия в изгнание в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара нарочи за организатор на опита за преврат през 2016 г., съобщава "Ройтерс".

Уточнява се, че сред подлежащите на арест са трима полковници, осем майори и 10 лейтенанти, като около половината от заподозрените са част от сухопътните войски, а останалите - от военноморските и военновъздушните сили.

Турция арестува 500 000 души за връзки с Гюлен

Турция арестува 500 000 души за връзки с Гюлен

Данните са от опита за преврат срещу турския президент Ердоган през 2016 година

От прокуратурата посочиха, че полицията е предприела спецакции в 1 часа местно време тази нощ (в полунощ българско време) във връзка с разследване на телефонни разговори между заподозрени приближени на Гюлен. Не е ясно колко заподозрени са задържани досега.

Около 250 души бяха убити в неуспешния пуч, в който Гюлен, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, отрече участие. Гюлен живее в самоналожено изгнание в американския щат Пенсилвания от 1999 г. насам.

Повече от 77 000 души бяха хвърлени в затвора, очаквайки съдебен процес след преврата, като масовите арести продължават да са нещо обичайно. Властите отстраниха от длъжност или уволниха 150 000 държавни служители и военнослужещи.

В Турция арестуваха 1 112 души за връзки с Гюлен

В Турция арестуваха 1 112 души за връзки с Гюлен

Една от най-големите операции срещу "гюленисти"

Западните съюзници на Турция разкритикуваха репресиите, като критиците на Ердоган го обвиняват, че използва пуча като предлог за потъпкване на инакомислието. Турските власти твърдят, че мерките били необходими за борба със заплахите за националната сигурност.