Турските сили за сигурност са ликвидирали или заловили седем терористи от ПКК в Северен Ирак. Това съобщи в събота"Анадолската агенция", като цитира Министерството на националната отбрана.

Турските власти използват термина "неутрализирани", за да означават, че въпросните терористи са се предали или са били убити или заловени.

Операцията стартира през април срещу скривалищата на терористичната организация ПКК в регионите Метина, Зап и Авасин-Басян в северен Ирак, разположен близо до турската граница.

Турция неутрализира 1441 бойци на ПКК в Северен Ирак

Турция неутрализира 1441 бойци на ПКК в Северен Ирак

Операциите продължават години наред

Тя беше предшествана от операции, стартирани през 2020 г. за ликвидиране на терористи, укриващи се в Северен Ирак и планиращи трансгранични атаки в Турция.

В своята над 35-годишна дейност, ПКК - обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, сред които жени и деца.

Припомняме, че Турция по-рано призова Съединените щати да спрат да подкрепят сирийските кюрдски милиции след ескалация на ответните удари по границата, което накара Вашингтон да предупреди срещу военни действия, които биха дестабилизирали Сирия.

Москва, която е съюзник на Дамаск, също призова Турция да прояви сдържаност при използването на "прекомерна" военна сила в Сирия и да предотврати ескалация на напрежението.

САЩ настояват за незабавна деескалация, докато Турция нанася удари в Сирия

САЩ настояват за незабавна деескалация, докато Турция нанася удари в Сирия

Вашингтон категорично се противопоставя на военни действия

Турция обвинява ПКК, че стои зад бомбения атентат в Истанбул, който уби шестима души на 13 ноември.

От своя страна ПКК отрича да е замесена в терористичната атака.