Турция няма да се присъедини към санкциите, които Западът наложи на Русия заради украинската криза.

Това заяви в неделя официалният представител на президента на Турция Реджеп Ердоган Ибрахим Калън за Habertürk.

Турция разследва дали Русия краде украинско жито

Турция разследва дали Русия краде украинско жито

Страната нямало да приема подобни пратки

"Ние водим балансирана политика спрямо Русия. Не налагаме санкции и няма да участваме в тях. Трябва да уважаваме нашите интереси. Ако всички разрушават мостовете, кой в ​​крайна сметка ще говори с Русия? Нашите икономически отношения с Русия са от такова естество, че налагането на санкции ще причини повече щети на турската икономика, отколкото на Руската федерация. Ние заехме ясна позиция по въпроса за санкциите. Западът я прие", заяви говорителят на Ердоган.

Припомняме, че преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разследва твърдения, че украинско зърно е било откраднато от Русия и няма да позволи такова зърно да бъде докарано в Турция.

Военна делегация на Турция пътува за Русия тази седмица, за да обсъди евентуален безопасен морски коридор в Черно море за износ на украинско зърно, съобщават източници от турското президентство.

През следващите седмици в Истанбул ще се проведе четиристранна среща между Турция, Украйна, Русия и ООН, вероятно с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Анкара смята, че само тя е в състояние да накара Москва и Киев да преговарят