Турция обсъжда със САЩ създаването на работна група за оценка на въздействието от закупуването на руските системи за противоракетна отбрана, но няма да забави изпълнението и приемането им, коментира външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Напрежението между Турция и САЩ се покачва, поради решението на Анкара да закупи противоракетната отбрана С-400, които не са съвместими със системите на НАТО.

Анкара: Турция не се дистанцира от НАТО с руския С-400

Анкара: Турция не се дистанцира от НАТО с руския С-400

Анкара не трябва да бъде изваждана от проекта за производство на изтребители Ф-35

Официални представители на САЩ твърдят, че планираната покупка на Турция ще застраши ролята й в изграждането на изтребители F-35, както и за закупуването на бойния самолет, което според Вашингтон ще бъде компрометирано от присъствието на С-400.

Съединените щати и други съюзници на НАТО, които притежават F-35, се опасяват, че радарът в системата ще се научи как да разпознава и проследява самолета, което ще го превърне в по-малко способен да избегне руските оръжия.

Турция твърди, че опасенията на САЩ са преувеличени и настоява Вашингтон да създаде работна група за оценка на рисковете, които системата ще постави пред F-35.

Ердоган предложи на Тръмп обща работна група за руската С-400

Ердоган предложи на Тръмп обща работна група за руската С-400

Турция обсъжда със САЩ закупуването на руската ПРО система

"Обменяме мнения относно това как това може да работи, ще продължим да споделяме нашите виждания. След като се споразумеем за това, ще решим дали ще има работна група или не".

Дискусиите продължават, все още няма нищо сигурно", коментира Чавушоглу от Анкара.

В понеделник източник, запознат с въпроса съобщи, че САЩ са поискали от Турция да отложи приемането на системата С-400, което понастоящем е насрочена за юли, в замяна на потенциално одобряване на създаването на работната група.

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Москва приветства категоричността на Ердоган за С-400

Много малко държави се държали суверенно и самостоятелно

"На този етап няма такова нещо като отлагане или отмяна. Не е на дневен ред", обяснява турският външен министър.

Тази липса на съгласие е последният в поредица от дипломатически спорове между САЩ и Турция. Те включват турските искания към Вашингтон да екстрадира духовника Фетула Гюлен, различията за политиката в Близкия изток, войната в Сирия и санкциите срещу Иран.

Днес турският съд остави в ареста служителят на американското консулство Метин Топуз и постави следващото заседание с обвиненията за шпионаж за 28 юни, коментира адвокат на Топуз.

Ердоган не разбира как може САЩ да налагат санкции на Турция

Ердоган не разбира как може САЩ да налагат санкции на Турция

ЕС пък се опитвал да заблуждава Анкара