Турция обсъжда с Русия възможните съвместни патрули около северозападния регион на Сирия в Идлиб като един от вариантите за осигуряване на сигурността там, заяви турски официален представител в четвъртък, докато Анкара заплашва с военна офанзива в региона, съобщава "Ройтерс".

Русия наложи вето на спирането на огъня в Идлиб

Русия наложи вето на спирането на огъня в Идлиб

Предложението бе внесено в Света за сигурност от Франция…

Президентът Ердоган заяви по-рано, че турската военна операция в Идлиб е "въпрос на време", след като преговорите с Москва не бяха успешни.

Външният министър заяви в четвъртък, че разговорите с Русия се затоплят, но не на желаните нива.

Официалният представител, говорейки при условие за анонимност, заяви, че Иран, Турция и Русия планират да се срещнат в Техеран в началото на следващия месец, за да обсъдят допълнително Сирия, включително Идлиб.

Руска делегация може да посети Анкара преди това за по-нататъшни разговори, допълва източникът пре "Ройтерс".

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

"Прелюдия към пълно поражение на екстремистите, което ще настъпи рано или късно"

По-рано турското външно министерство заяви пред ТАСС, че представители на Турция, Русия и Иран работят за постигане на съгласие относно датата на тристранна среща на върха.

Заместник-министъра на външните работи на Русия, специалният пратеник на президента за страните от Близкия изток и Африка Михаил Богданов заяви, че в Техеран в началото на март може да се проведе тристранна среща за Сирия между президентите на Русия, Иран и Турция, ако турското ръководство се съгласи.

Предишната (петата поред) тристранна среща на президентите на страните - поръчители на процеса в Астана се проведе през септември 2019 г. в Анкара.

Контактите между трите държави се поддържат и като част от срещите на високо равнище за Сирия в Нур Султан, последната от които се проведе на 10-11 декември 2019 г., съобщава ТАСС.

Шойгу: САЩ безцеремонно разграбва богатството на сирийския народ

Шойгу: САЩ безцеремонно разграбва богатството на сирийския народ

Иска да се премахнат санкциите срещу Сирия за доставка на енергия

Междувременно, артилерията на сирийската армия стреля по позиции на бойци фронтовата линия Нейраб-Саракиб в провинция Идлиб, съобщава Al-Watan, като по-рано терористи от "Джебхат ал Нусра" и техните съюзници са стреляли по правителствени сили в района на Каминас.

В хода на ракетни и артилерийски атаки терористите са претърпяли загуби в човешка сила и техника. Сирийските сили атакуваха и предни постове на терористични в селищата Ерих, Мааррет-Наасан и Дейр Синбел при подстъпите към провинциалния център Идлиб.

В западната околност на Алепо, престрелки има в близост до градовете Атариб и Дарет-Иза.

Сирийската артилерия нанася там удари по вражеските сили в Кафр Нуран и Такада.

Според Al-Watan, на запад от Алепо, сирийските войски изграждат укрепления в района на височините на Кубатан ал-Джебел, за да отблъснат евентуални контраатаки.

На юг от града войските заемат позиции по линията Кфар-Халеб-Мизнар в близост до хуманитарния коридор, създаден да позволи на цивилни да напуснат контролирани от терористи територии.

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

Тръмп зове Русия да прекрати подкрепата за "зверствата" на режима в Сирия

В разговор с Ердоган