74 души, включително войници, получават доживотни присъди за ролята им в опита за преврат в Турция, съобщава "Анадолу", цитирани от "Ройтерс".

Обвиняемите получават доживотен затвор при строг режим за "опит за нарушаване на конституционния ред". Техните доживотни присъди са с по-тежък режим в затвора и не подлежат на преразглеждане или обща амнистия. Не се споменава колко войници са сред осъдените.

Правозащитни групи и западни съюзници на Турция изразяват загриженост относно обхвата на чистката, заявявайки, че Ердоган използва преврата като претекст срещу опозицията. Правителството обаче заявява, че мерките са необходими поради сериозността на заплахите, пред които е изправено.

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Той коства живота на 250 души, а стотици хиляди бяха съдени, арестувани или уволнени

След опита за преврат в Турция преди 2 години, последва чистка на много нива в държавата. Повече от 240 души загинаха през нощта на 15 юли 2016 г., когато група войници с танкове и бойни самолети опитаха да съборят президента Ердоган от власт.

Стотици хиляди военни, полицаи, бяха съдени или уволнени. Също така бяха затворени около 130 медии. Турция обвинява Фетулах Гюлен и задържа около 160 000 души, включително академици, войници и държавни служители.

В страната бе въведено извънредно положение, което бе удължавано няколко пъти. 77 000 души официално са обвинени и държани в затвори по време на процесите.

След референдум и законодателни промени, Турция вече е президентска република.